Social Icons

Tuesday, November 9, 2010

blogspot tanpa 'S'

ada terbaca pasal ni sebelum ni... cuba buat cuba tengok cuba praktik ... rupanya memang betul lah.. apa muslihat memang kita tak tahu... tapi tak salah kalau nak katakan itulah salah satu agenda musuh...kerana berapa ramai antara blogger2 muslim yang mengguna service blogspot kan... malah penyebaran ilmu untuk memantapkan iman, menambahkan ihsan , memartabatkan Islam seterusnya memberi kebanggan kepada agama pun kita lakukan di sini... di mana? di blogspot ni....

mungkin secara halus, mungkin juga atas nama penyebaran ilmu atas nama global.. namun sebagai seorang yang bijak dan beragama.. iman perlu dijaga...jadikan ia sebagai pengetahuan untuk menahan diri sebagai persediaan juga untuk membalas balik jika ditentang jika ditanya jika diuji..
namun yang kita perlu sentiasa berhati-hati dan beringat selalu...

apa yang nak UJ sampaikan ialah mengenai URL blog2 kita ni khasnya blogspot... cuba linkkan address ni tanpa meletak 's' pada spot tu... jadi blogpot...pas tu ke mana kita akan dilinkkan... cuba lah ekk... http://unclejoe.blogpot.com
mungkin dah ramai tahu kan... so fikir-fikirkan lah ekkk.. pada UJ beberapa komen yang boleh UJ titipkan di sini ....

1. cara penyebaran yang tak terfikir oleh kita... mungkin ditujukan kepada blogger yang beragama Islam...

2. kesempatan yang ada, dan kelekaan kita sendiri mungkin tak sedar kita dieksploitasi... namun yang penting diri sendiri sentiasa perlu berwaspada dengan sebarang maklumat dan pengetahuan melalui alam maya ini.

3. sentiasa perlu berhati-hati apabila melakukan sesuatu kerja.. kerana jika dilihat hanya tanpa 's' sahaja tapi ke alam lain pula kita rupanya 'terjelajah'....

4. kesilapan yang kecil, kadang-kadang jangan dianggap remeh kerana tidak mustahil akan membawa kepada kemudaratan yang berpanjangan dan

5. malang lagi jika kita tidak sedar yang kita di jalan yang salah kerana hanya kesilapan kecil yang kita pernah buat dan tidak ada pula yang menyedarkan kita..nauzubillah....

6. "Sekali-kali tidak akan redha orang-orang Yahudi dan Nasrani sehinggalah kamu mengikut jalan-jalan hidup mereka." (Al Baqarah: 120)


mari sama- sama kita menambah kekuatan dalam segala amalan, memahatkan iman agar lebih indah dan sentiasa segar untuk menahan segala ujian dan halangan.. bukan dari mereka di luar sana malah halangan dalam diri sendiri juga... apa yang penting kita perlu mengenal siapa diri kita ... di situ insyaAllah kita akan kenal siapa tuhan kita... amin.....jom ke link ini..

3 komen:

Naim said...

terima kasih atas perkongsian ini.

juga untuk pautan ke entry weblog saya. -:)

Afida Anuar said...

Salam UJ..serius tatau pasal blogpot ni... mcm2 cara diaorang ni...

Ibnu Jamaluddin said...

Dah terkena dah ya UJ...
Tak pasal-pasal tercemar nama kusujud...