Social Icons

Wednesday, August 25, 2010

sedar tak sedar...

assalamualaikum...
dah sarapan... hehehe harap-harap tak ada yang bersarapan lah ya pagi ni .....kalau bersarapan sebelum waktu imsak tu kira bersahur lah ya... kira berpuasa la hari ni....

sedar tak sedar dan buat-buat tak sedar kita dah lalui separuh ramadhan kan... nak kata mengharungi tak ada lah mencabar sangat puasa kali ni kan... sebab tidak lah begitu panas sangat di kawasan, tempat UJ ni... namun cabaran lain yang mungkin menguruskan pahala puasa tidak dapat dinafikan... mudahan2 ibadah puasa kita diterimaNya... amin...

so lebih kurang 2 minggu sahaja lagi kita meninggal kan ramadhan... cepat betul... pejam celik pejam celik, celik pejam...celik pejam dah nak raya.... Bagaimana dengan puasa anda setakat ni... ada feel tak? mesti best kan...

UJ pun baru perasan makin dekat dah angka ke 5005 dan 5009 pungunjung ke blog ni.. cepat jugak akhir-akhir ni webcounter tu brgerak... itu semua atas sokongan semua... terima kasih banyak-banyak... so apa cerita dengan angka-angka tu... apa yang best sangat... alahhh dah UJ bagitahu sebelum ni kan... apa-apa pun kepada yang bertuah nanti jangan lupa ikut arahan yang UJ bagi kat sebelah OK... kalau nak cenderahati tanda ingatan UJ kepada yang menyokong blog ini terus bernafas...kan?

semoga ikatan ukhuwwah yang dibina di sini berterusan, berpanjangan dan yang lebih utama dikira sebagai ibadah juga kepada yang esa...insyaAllah... jangan lepaskan peluang ni OK... dah empat ribu sembilan ratus lebih dah... so makin dekat lah dengan 5005 dan 5009...

Jika anda tamu taman ini yang ke 5005 atau 5009, email kan UJ. Ada cenderahati yang best sebagai penghargaan, di atas sokonganmu melepak di sini. Alamat e-mail sila tengok profile UJ. Selain email, jangan lupa menjerit kat kotak shoutmix juga... Orait... dikehendaki jerit kuat-kuat sampai UJ perasan... ajakla member datang lepak kat taman ni okies... masuk percuma.

kalau awal-awal dulu kita sambut ramadhan... kita laungkan ahlan wasahlan wa marhaban ya ramadhan... namun sekarang ...sudah tidak pantas lagi untuk ucapkan ungkapan sebegitu untukmu Ramadhan.... tetapi hati ini berat pulak nak ucapkan selamat tinggal pada mu ramadhan... kita akur... al wada' ya ramadhan.... -syahdu plak rasa- kerana syawal akan menjelma tidak lama lagi....


Sunday, August 22, 2010

MARA: jawatan kosong

assalamualaikum...
UJ nak war-warkan mengenai iklan jawatan kosong di MARA sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah... Kepada yang berminat dan berkelayakan boleh lah memohon secara online di link ini - http://online.mara.gov.my/vacancy2/ - maklumat lanjut boleh lah juga tengok di laman web rasmi MARA di - http://www.mara.gov.my/ - . Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah tu guru la....
hmmm menjadi seorang pendidik hendaklah mereka yang betul-betul ingin menjadi seorang pendidik.... bukan kerana hanya memenuhi jawatan kosong yang ada atau bukan kerana ini adalah 'last resort'.. jadi betul kan lah niat anda... hehehe satu lagi perkongsian yang ingin UJ nak nyatakan di sini... sekiranya ingin menjadi seorang yang kaya raya dengan wang berjuta-juta-juta ringgit, pendidik bukanlah kerjaya yang sesuai...OK good luck.. jangan lupa tarikh tutup ialah pada 19 September 2010....So kalau ada rezeki mereka yang berjaya akan ditempatkan di salah satu institusi pendidikan mara seperti di bawah ni...







Friday, August 20, 2010

indahnya dunia ini.. indah lagi Penciptanya

pernah lihat ekk gambar2 ni .. mungkin menerusi email... hebat, agung dan indahnya ciptaan Allah... alam semesta yang cukup memukau pandangan mata... mudah mudahan apa yang kita lihat ini... mendekatkan lagi kita kepada Penciptanya... perasan tak... kita berada di atas awan... ada rupanya tempat sebegini ekk... mungkin di Kinabalu... kita boleh melihat gumpalan awan di puncak gunung... namun tidak sebegini... yang seolah2 ada di sebelah, atau kita lebih di atas dari awan tu... biasa nak tengok awan sebegini denagan dekat bila ada dalam kapalterbang.... fuhhhh kagum.....maha suci Allah yang menjadikan alam ini... Allahuakbar....

Untuk sampai ke sini ... mesti melalui jalan yang curam dan antara awan yang memutih sepanjang lebih kurang 20 km... dan apa yang kita lihat ini adalah satu tempat tinggi dan satu aya tarikan pelancong dan kawasan yang begitu indah ... terletak di Iran..Subhanallah indah sungguh tempat ni.. rasa macam kalau ada peluang nak je pergi bercuti dan berehat di sini kan? sungguh kagummm aku ....


- begitulah info yang UJ dapat dari email...

Wednesday, August 18, 2010

ku lihat timur di tenggara

pagi tadi sesudah bersahur... keluar ambil angin pagi hampir subuh... cukup nyaman di balcony garden-taman cinta erkk....langit terang disimbah cahaya bintang berkelip-kelip .... cukup indah... terlihat bintang yang cukup gemerlapan di awal pagi itu... ya cukup pagi .. subuh belum masuk lagi... bahkan boleh lagi menambah hidangan sebelum waktu imsak nanti... mungkinkah itu bintang kejora atau bintang timur yang disebut-sebut ... relatif keindahannya dipuji-puji, menjadi lagu untuk dinyanyikan, menjadi puisi untuk dihayati... malah tempat, atau bumi yang dipijak sekarang juga adalah wilayah KEJORA - wilayah kemajuan johor tenggara.... ohhh kulihat 'timur' di tenggara...cukup terang langit di pagi ini tiada pun awan putih atau berarak mendung.. adakah ini petanda siang nanti panas terik dibahang mentari...?
ada yang kata kejora hanya bintang yang muncul di awal pagi sebegini.. kerlipan cahayanya sungguh terang... namun ada juga mengatakan itulah pantulan cahaya matahari di planet Zuhrah... jiran paling dekat dengan bumi... Bintang kejora dipuji kerana kecemerlangan relatifnya. Tetapi tak banyak orang tahu tentang hakikatnya, kerana orang cukup kagum dengan kemegahan sinar pantulannya. Orang terlanjur menyebutnya bintang, padahal ia juga planet. Lingkungan planetnya pun sesungguhnya tidak bersahabat bagi kehidupan. Luar biasa panasnya memberi kesan pada penduduk bumi dengan kandungan karbon dioksida yang sangat tinggi.. Jadi, adakah zuhrah itu kejora.. ya kejora sememangnya timur, bukan? wallahua'lam...

Kejora sehingga sewaktu-waktu dulu adalah objek penyembah bagi mereka yang merasakan itulah tuhan atau yang berkaitan... kerana mungkin keindahanya atau mungkin kelainan dari yang lain... ya... kerana lain maka jadi lain lah wataknya... ada juga sebagai penunjuk arah haluan dalam mencari destinasi di lautan samudera mungkin juga di hutan belantara... namun kepada yang terlalu mengagungkan ciptaan ini kembalilah kepada penciptanya... agar kekaguman kita diganjarkan sesuatu olehNya.. insyaAllah...singkaplah selalu doa Nabi Ibrahim yang kita baca setiap kali bersolat kan...agar ia jalan panduan setiap yang dipandang setiap yang dihidu setiap yang dirasa adalah kerana kehebatan penciptanya...

Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidup dan matiku
hanyalah untuk Allah tuhan semesta alam

langit cerah di awal pagi tidak bererti tidak akan hujan kemudian nanti, kerana jilah awan mungkin mendung berarak deras di tengahari....Ya hari ini rupanya belum cukup panas untuk mengeringkan tekak dan terik matahari tidak membahang... selesa, nyaman dan indahnya cuaca hari ini...walaupun seawal pagi tadi tanda-tanda hebat siang akan hangat disimbah sinar mentari...

Monday, August 16, 2010

puasa kurus di KL

arghhh hari ni aku di KL... letih jugak puasa hari ni... malm tadi sampai KL hujan sejuk je... hari ni panas plak... mencabar juga puasa hari ni...dicampur dengan sedikit kesulitan yang menyebab kan aku hilang sabr sedikit... sedikit jer... kesian plak kat ustaz tuh kena tengking lak .... betul mencabar lak puasa aku hari ni... sah puasa aku dah sekerat hari ni... tk ada kesabaran langsung UJ ni... erkkk astaghfirullahalazim...

sebelum zohor urusan di HQ MARA jalan raja laut... hmmm nak kata jalan TAR pun ok gak kat belakang tu kan.... selesai... UJ berjalan-jalan perlahan sambil memandang sana-sana sini bazar jualan melalui lorong2 di masjid india.. dan UJ memilih masjid jamek untuk jamak-qasar zuhur dan asar.... melalui lorong2 ini dan seterusnya di hadapan masjid india teringat Uj dengan seorang profesor fizik yang selalu mengajar matematik... kat sini kan... anda semua mungkin juga pernah terserempat dan mendengar ceramah tentang teori dan pengajaran formula matematik beliuan kan... ada yang mengatakan beliau tak berapa betul tapi pada UJ yang meluangkan masa dari awal hingga kahir sewaktu dulu tentang formula yang diutarakan menggagumkan... dan beliau akui otak kanan Melayu ... hmm bijak...

sebelum tu UJ sempat singgah juga pustaka mukmin... wujud lagi pustaka ni... sejak mula2 kenal KL dulu time kecik2 lagi dah wujud pustaka - kedai buku - ni sampai sekraang pun masih ada lagi... sempat rembat dua novel yang memang dah lama carik terjumpa kat sini plak...oklah ada diskaun 10-20%...UJ beli juga sebagai memenuhi kehendak diri heheh nati payah lak nak carik tempat lain.... dan juga untuk mengisi waktu nak buat apa sementara bas nak ekspres yang nak bertolak dari bukit jalil ke johor pukul 4 petang sedangakan waktu tu baru dalam 12.30... tapi rimas jugak duk lama2 dalam kedai ni sebab susunan buku nya membuatkan Uj susah nak melangkah ... di samping diapit kiri dan kanan dengan gadis membongkok melihat-lhat novel2 di di tingkat2 rak bawah... adehhh makin kurus puasa gua beb.... kemat... perlukah aku berbuka hari ini kalau berdepan dengan suasana macam ni....? uikss tanya kemat buat apa....

Sempat lagi UJ ke SOGo.... ahaa beli baju 3-4 pasang untuk aqila dan juga 2 orang lagi anaksaudara UJ di kampung yang baru lahir... nampaknya kali ni... kena tambah lagi bajet duit raya...sebab kena tambah dua angpau baru plak... erkk hmm memang akhir zaman... bilangan anak2 buah UJ sekarang yang kecik2 dan baby2 ni ramai perempuan lak... kalu dulu askar2 je yang ramai.. smpai ada papan lantai terjungkit kerana main perang2 combat dalam rumah...rumah kampung biasalah ... time tu banyak rumah kayu n papan lagi....

sedar2 tak sedar beriktikaf di masjid jamek.. sambil membelek2 novel yang UJ beli tadi sempat juga lah Uj baca dua tiga bab... sedar tak sedar dah kol 3.. terus ambil tren ke bukit jalil...adehh sampai di bukit jalil panas membahang ... tercabar rasanya... tapi makin geram aku apabila... makcik2 yang jaga gerai kat kedai tu menawarkan air botol air tin dan berbagai jenis air... lorr makc ik....gua puasa la hari ni.... makcik tak puasa ke.... ngok betul... dalam hati je lah... aghhhhh makin kurus puasa aku yang sudah sekian kurus hari ni....

adusssss... tepat kol 4 bas eksrpres pun bergerak... alhamdulillah tak penuh so selesa duk satu orang dua seat..... satu malaysia... terus on lappy uiksss laptop...dan menulis lah entry ni... ni pun dah sampai mana entah lah... jap nak jenguk luar....hmmmm setelah beberapa lama juga lah melilau nak tengok papan tanda bagi mengetahui kat mana Uj sekarang....laju jugak bas ni... dah bandar sri putra pun... hmm baru 4.30 petang ... nanti waktu berbuka bas ni stop mana... biasa berhenti di machap kalau bukan bulan puasa ... tapi machap jauh lg.... erk... lagi tak best tak nak pulak dia berhenti kat RnR je... keluar lebuh raya lak gi kedai yang memang banyak bas berhenti sebab driver makan free... erk... tapi makanan kat situ kureng r.... apa apa pun ... memandangkan puasa ku yang kurus hari ni... so untuk berbuka nanti jangan banyak nak request best best... puasa dah kurus so berbuka kurus sudeh.....

Sunday, August 15, 2010

lagi 500 UJ tutup kaunter..

Tak sedar dah hampir 4500 visitor ke taman ni... memang lembap... tapi UJ tak pernah target banyak ... dan UJ pun bukan jenis yang sentiasa blogwalking... tidak juga mengharapkan nuff... just sekadar berblogging... di samping dapat kenalan yang banyak menyumbangkan kepada pembangunan minda dan sahsiah juga siasah hehehe... dan lain-lain lagi....so dalam 500 orang lagi sampai lah ke angka 5005 dan 5009... memang slow... dan sengaja perlahankan..... okay selamat berpuasa..

5005 dan 5009

Jika anda tamu taman ini yang ke 5005 atau 5009, email kan UJ. Ada cenderahati yang
best sebagai penghargaan, di atas sokonganmu melepak di sini. Alamat e-mail sila tengok profile UJ. Selain email, jangan lupa menjerit kat kotak shoutmix juga... Orait... dikehendaki jerit kuat-kuat sampai UJ perasan... ajakla member datang lepak kat taman ni okies... masuk percuma.

okay jangan lupa... 5005 atau 5009 ....

Saturday, August 14, 2010

singkatnya hidup ini..sempatkah kita menikmati cinta..? -REPOST-

Rasul SAW menyifatkan cepatnya perjalanan waktu kehidupan

seperti perjalanan seorang musafir yang hanya sejenak berhenti

di bawah pokok di tengah perjalanan yang amat panjang.

Para ulama juga banyak menghuraikan dan menggambarkan

tentang kehidupan yang amat singkat ini.

"Umurmu akan mencair seperti mencairnya ais, "

kata Imam Ibnu al-Jauzi.

...sempatkah kita merasai nikmat cinta...?

jom kita fikirkan bersama sambil menghayati

hakikat kehidupan kita di dunia ini....

di bulan yang penuh barakah ni ....
jom kita tingkatkan lagi pencarian cinta kita kepadaNya.....



video

Friday, August 13, 2010

trick your apetize in Ramadhan...

apa kahabar semua... assalamualaikum... hehehe amacam puasa? best tak? mesti best kan...
berbuka lah time best sekali...pasal berbuka ni.. UJ teringat waktu tinggal kat asrama di sekolah dulu... UJ bersekolah di sebuah sekolah yang terletak di KLang.... kira ternama lah jugak sekolah tu... tapi tak apa lah malas nak sebut nama sekolah tu... yang pasti ramai yang sebut kalau tinggal di asrama .. makan nasi kawah.. pas tu lauk nasi mesti tak best je.. apa tah lagi kalau bulan puasa gini macam tak ada mood lagi lah dengan menu di dewan makan asrama kan...

Tapi alhamdulillah UJ nye sekolah fuhh best... makan 6 kali sehari... sekolah SBP lah katakan...sekolah kesayangan Kementerian lak tu... hehehe dan UJ boleh katakan semua menu dari awal bersarapan pagi sampai minum malam sebelum tidur pun memang best... dah lah asrama pun dah macam duk dalam universiti.. tak ada dorm dorm yang tinggal sampai 10 orang atau pun 20-30 orang satu bilik... sekolah UJ dah memang ada bilik yang merekea menginap dalam sesebuah bilik hanya 2-3 orang... kalau yang senor-senior dan ada jawatan plak di sekolah boleh lah duk sebilik seorang jer... selesa kan... alhamdulillah berkat belajar dengan bersungguh-sungguh mungkin, UJ boleh masuk sekolah tu.. dan memang tidak dinafikan sekolah itu memang punya sistem pendidikan yang baik dan tersendiri..yang mungkin tidak dapat kita alami dan rasai di sekolah lain... belajar pun ada juga macam kuliah... ada dewan kuliah yang bertangga tuh... sekolah korang ada ke macam tu hehehehe...

ok lah pasal sekolah nak cerita pasal berbuka dan sahur ni... kat asrama memang jadi tradisi.. menu malam biasa dengan nasi putih dan lauk macam2 lah kan... kurang menarik skit ... tapi masih best.... pas tu dengan menu tengahari plak.. ada jenis nasi macam nasi minyak, nasi ayam, nasi tomato, nasi beriani dan sebagainya...

bila bulan puasa plak ... menu malam dengan nasi putih tadi dijadikan menu berbuka puasa dan menu tengahari yang best best tu dijadikan menu bersahur... so bijak jugak strategi ni pada pendapat UJ sebab... sahur ni tahu aja lah kan... berat benar mata nak bukak... lagilah remaja sekolah lagi ... tak bersahur pun tak apa lah... so dorang trick dengan masakan best best... sementara berbuka plak... nasi putih biasa je... OK je... sebab berbuka ni apa aja depan mata kita boleh masuk mulut jer... tak kisah dah, best atau kurang sebab lapar berpuasa...

rasanya cam ni pun best jugak kan.. boleh tambah selera bila ngadap makanan time bersahur... bukan apa .. insyaAllah lebih beri tenaga untuk kita berpuasa di siang hari... OK tak?...

ini ialah sejenis lauk yang kita panggil singgang... kalau di kelantan dan terengganu cukup glamour sebab penyediaannya cukup mudah .. rebus jer... Lauk ini lah paling aku tak suka time muda remaja dulu.. kalau inilah lauk kat meja makan di rumah.. selalu tarik muka... tapi sekarang sejak dewasa dan retro ni... inilah lauk paling yang UJ suka... faovourite... kerana kurang best... so kita buat berbuka... OK tak?

ini pula nasi minyak... hehehe kalau di terengganu pagi pagi bersarapan dengan nasi minyak perkara biasa.. senang je nak carik kat kedai2 makan buat sarapan... time bukan bulan puasa lah.. tapi sejak duk Johor.. punya lah payah nak rasa nasi minyak kalau tak ada kenduri atau function .. itu pun selalu diganti dengan nasi beriani...so yang ni memang best... ni nasi minyak ala terengganu ... nye style... stylo skit la... so kita buat makan ketika besahur... amacam ... ada berani? hehehe

Thursday, August 12, 2010

ambil peluang, isi ruang

jom baca quran, kita tinggal dulu novel2 ni deh....
sebelum Ramadhan, beberapa hari yang lepas UJ sempat baca ke semua empat novel tulisan seorang penulis singapura Rohani Din... novel2 ni dah lama berada di pasaran dan masa UJ masih bergelar student Novel ni dah lama berada di tangan mereka yang minat membaca novel khasnya student perempuan lah.. sebab negara kita masih lagi skeptik stereotype ...part2 ni.. tang novel je, dianggap jiwa-jiwa dan feminin... uiks... sampai satu tahap.. UJ waktu dulu kena balut novel yang nak dibaca di kelas.. dengan surat khabar... takut orang ckp UJ apa apa entah... namun itu semua dulu... sekarang lantak lah ko nak cakap apa... ok abaikan ...

Novel yang UJ maksudkan ialah Diari Bonda, Diari Bonda 2 - 4, cerita-cerita dalam novel ni ialah kisah benar... pengalaman yang dialami sendiri oleh penulis dan diolah menjadi sebuah kisah yang menarik.. tentang pengorbanan seorang perempuan,isteri,ibu dan nenek... hebat sekali usaha yang diamalkan demi kebahagiaan keluarga. jalan cerita biasa sahaja.. tapi bila dikupas secara kenyataan dan sudah tentu berkongsi ilmu yang ada, menjadikan novel-novel ni sedikit berlainan.. membacanya seolah-olah kita mendengar seorang ibu atau nenek bercerita kisah silam suka dukanya mengharungi kehidupan...

antara yang best ialah rungutannya yang tak habis-habis tentang realiti suaminya... namun sesekali dia sendiri tidak hipokrit dalam menyatakan kebaikan dan kelemahan suaminya... begitu juga kisah penyakit misteri yang dialami oleh anaknya sehingga koma... dan yang best juga kebanyakannya kerana serba sedikit perbuatan tahyul yang dibuat dek dengki khianat yang menjadi darah daging manusia yang bertuhankan syaitan...
penceritaan dalam novel ni rasanya... jelas seperti sebuah diari.. tidak ketinggalan juga bagaimana kisah pengalaman penulis sendiri yang ingin manuskripnya itu dijadikan sebuah novel - beliau ke Kuala Lumpur ke sebuah penerbitan yang begitu terkenal suatu ketika dulu - creative enterprise...

Rohani Din sendiri memulakan penulisannya pada usia lewat 40an... dan dia sendiri masih belum jemu menulis,,, dan menurut beliau sendiri akan terus menulis selagi ada hayat,,,hmm UJ belum sampai tahap umur itu lagi heehehe so masih sempat nak buat novel erkkkk hahaha insyaAllah...

sayang sekali pada pendapat peribadi UJ, membaca novel nya hingga yang ke empat sekali pun UJ tidak dapat melihat ke mana dan apakah kesudahan ceritanya, apakah kisah suaminya... dan bagaimana perkembangan seterusnya kepada anaknya yang sakit itu... walaubagaimana pun setelah anaknya pulih, dari sakit misteri... hidup anaknya itu tidak seperti sebelumnya yang begitu bijak dan pandai di sekolah... Namun usaha yang dilakukan oleh ibunya iaitu penulis itu sendiri cukup menggagumkan... besarnya pengorbanan seorang ibu,,, kepada yang belum membaca, boleh lah membacanya... bahasa cukup mudah dan hampir tidak ada ayat-ayat bombastik pada pendapat UJ..


buat masa ni, rasanya kita -UJ- tangguh dulu lah ekk baca-baca novel ni... sebab bulan ramadhan... insyaAllah kita sambung syawal nanti lah ek... elok rasanya masa yang terluang dengan menambahkan lagi baca 'novel agung', raja segala macam buku yang ada di dunia ni kan.. al-quranul karim... semoga kita mendapat ganjaran di bulan yang penuh barakah ni... jom kita ambil peluang dan isi sebanyak mungkin ruang yang ada dengan zikrullah... bukan kerana sekarang ramdhan... tetapi bonus yang diberi dan dijanjikan Allah perlu kita tambah lagi zikrullah kita lebih dari bulan2 yang lain...amin...

UJ - novel yang sedang dibaca buat masa ni... pun kena tangguh dulu... iaitu Tembok Tidak Tinggi tulisan A. Samad Ismail... walaupun novel tu nipis je.. tapi pause dulu lah deh...

ramadhan awalnya rahmah, pertengahanya keampunan,
akhirnya pembebasan dari api neraka

sesetengah ulama mengatakan ia dikategori dhaif - matruk dan munkar tapi masih belum maudhuk, namun kebaikan yang dianjurkan di sini sudah cukup best.... pada peribadi UJ

Wednesday, August 11, 2010

syok kan...

rabu 11 ogos 2010 miladiah bersamaan 1 ramadhan 2031 hijriah....
hari ni cuti plak kat johor... so sememangya awal ramadhan adalah cuti umum bagi negeri johor...

so selamat berpuasa dan selamat berbuka .... dah kol 4.30 ptg... jom la gi surau solat asar pastu kena pergi pasar ... bazar skit lah carik kueh... skit skit.. jangan membazir dow... simpan duit untuk esok lak... kita berpuasa pun 'ala kadar' jer... mungkin hanya menahan lapar dan dahaga ... so jom berbuka ala kadar sudeh....

waktu berbuka di Desaru hari ini : 7:17 malam
waktu imsak di Desaru pagi esok: 5:37 pagi

waktu berbuka di tempat anda pukul berapa ekkk?... biasalah area pantai timur lebih awal. beberapa minit.. walaupun Desaru di johor tapi area pantai timur johor.....kalau Malaysia timur lagi awal....

selamat menjalani ibadah puasa di hari pertama... sungguh seronok dan best kan... sebab cuti, hujan pulak hari ni dan entah ... cam beshhh jerr rasa hari ni... dan semoga sepanjang ramadhan ni best jer...insyaAllah..

Tuesday, August 10, 2010

Jordan River : Israel-Singapore-Malaysia

semalam baru terima email dari seorang kawan tentang kurma... kurma amat sinonim dalam budaya orang islam... apatah lagi bila tiba bulan puasa... ishhh macam2 Yahudi ni kan.. Singapore pun satu hal... mungkin email ni dah tersebar di kotak email ramai orang kan... mudah-mudahan dapat ambil tindakan yang sebaiknya... semoga diri terjaga...insyaAllah....

buat masa ni UJ belum jumpa lagi kurma ni kat pasaraya.. tapi tak mustahil kalau mereka di Malaysia ada sifat seperti yahudi ni dan menukar jenama demi bisnes di samping mereka juga bersengkokol dengan yahudi tanpa kita maklum dan sedar..muslihat jahat mereka.... antara lain email tu menyebut :-


Sekarang bulan puasa bakal menjelma..........berhati-hati........be careful of Kurma Yahudi ..Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan tetapi dihasilkan dari negara Israel ......dan diimport serta dikotakkan di Singapura tapi di edarkan di Malaysia .Ia ditanam di satu kawasan luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin...Ia dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya...dan ramai pekerja-pekerjanya berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk tabung orang-orang Yahudi....Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura....Para Muslimin sekalian diharap jangan membeli kurma jenis ini..kasihanlah terhadap rakyat Palestin yang hari-hari ditindas dan dibunuh kejam oleh rejim Yahudi ini. Perangi Yahudi dalam apa cara sekalipun, walaupun dari segi ekonomi.

itulah Yahudi laknatullah ... waalahua'lam.... semakin bahaya kan sekarang...dalam apa jua.. mereka akan cuba untuk mnyesat umat Islam... so kita haruslah berhati-hati selalu... owhhhh singapura jiranku...

Monday, August 9, 2010

Merdeka - Melayu

semalam dan sebelum semalam 6-8 ogos 2010.. ada sambutan kemerdekaan di tempat kerja UJ... meriah nampak gayanya...dan macam biasalah.. UJ kena bertugas juga lah.. dan macambiasa UJ akan ditempatkan di bahagian kuli2 selalunya... Tapi no hal... hehehe UJ best lagi bahagian tu... dari jadi part part protokol... yang sudah tentu banyak kena libatkan orang luar dan banyak prosidur kena buat... ada beberapa pertandingan dibuat.. dan syabas kepada tuan rumah sebab banyak menang...

bercakap tentang kemerdekaan ni... UJ pun teringat dulu tentang satu puisi-sajak yang ditulis oleh Allahayarham tongkat warrant .... UJ tidak berapa ingat tajuknya... tapi beberapa bait dan stanza dalam puisi nye masih kukuh terpahat di kepala... karyanya tentang melayu... so UJ mengGoogle... terjumpa juga last2...cuba la amati kepada yang bergelar Melayu, ada ketawa..namun jangan hanya bergelak suka... fahami sininya juga....

MELAYU

Melayu itu orang yang bijaksana
nakalnya bersulam jenaka
budi bahasanya tidak terkira
kurang ajarnya tetap santun
jika menipu pun masih bersopan
bila mengampu bijak beralas tangan

Melayu itu berani jika bersalah
kecut takut kerana benar
janji simpan di perut
selalu pecah di mulut
biar mati adat
jangan mati anak

Melayu di Tanah Semenanjung luas maknanya
Jawa itu Melayu, Bugis itu Melayu
Banjar juga disebut Melayu
Minangkabau memang Melayu
keturunan Acheh adalah Melayu
Jakun dan Sakai asli Melayu
Arab dan Pakistani, semua Melayu
Mamak dan Malbari serap ke Melayu
malah mua'alaf bertakrif Melayu
(setelah disunat anunya itu)

Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
melorongkan jalur sejarah zaman
begitu luas daerah sempadan
sayangnya kini segala kehilangan

Melayu itu kaya falsafahnya
kias kata bidal pusaka
akar budi bersulamkan daya
gedung akal laut bicara

Malangnya Melayu itu kuat bersorak
terlalu ghairah pesta temasya
sedangkan kampung telah tergadai
sawah sejalur tinggal sejengkal
tanah sebidang mudah terjual

Meski telah memiliki telaga
tangan masih memegang tali
sedang orang mencapai timba
berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi

Walaupun sudah mengenal universiti
masih berdagang di rumah sendiri
berkelahi cara Melayu
menikam dengan pantun
menyanggah dengan senyum
marahnya dengan diam
merendah bukan menyembah
meninggi bukan melonjak

Watak Melayu menolak permusuhan
setia dan sabar tiada sempadan
tapi jika marah tak nampak telinga
musuh dicari ke lubang cacing
tak dapat tanduk telinga dijinjing
maruah dan agama dihina jangan
hebat amuknya tak kenal lawan

Berdamai cara Melayu indah sekali
silaturrahim hati yang murni
maaf diungkap senantiasa bersahut
tangan diulur sentiasa bersambut
luka pun tidak lagi berparut

Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
selaga yang ada sanggup diberikan
sehingga tercipta sebuah kiasan
'Dagang lalu nasi ditanakkan
suami pulang lapar tak makan
kera di hutan disusu-susukan
anak di pangkuan mati kebuluran'

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
masihkah tunduk tersipu-sipu?
Jangan takut melanggar pantang
jika pantang menghalang kemajuan
jangan segan menentang larangan
jika yakin kepada kebenaran
jangan malu mengucapkan keyakinan
jika percaya kepada keadilan

Jadilah bangsa yang bijaksana
memegang tali memegang timba
memiliki ekonomi mencipta budaya
menjadi tuan di negara Merdeka

Belangsungkawa Usman Awang
Al-Fatihah...


Wednesday, August 4, 2010

kerja

bila cerita pasal kerja ni kan... macam-macam rungutan, kompelin, komen dan sebagainya kan... tak kurang juga yang menyentuh hal-hal pujian... syabas la kan....

kerja ada kerja kerajaan atau dalam sektor awam, ada kerja swasta, ada kerja sendiri, sendiri jadi boss sendiri jadi kuli.. ada juga kerja makan gaji ngn mak bapak je.. dan tak sedikit juga yakni banyaklah yang tak ada kerja...

UJ nak cakap pasal kerja kerajaan... Kenapa selalu ada dan sentiasa dengar dalam sektor awam ni... UJ sendiri bekerja di sektor awam khasnya dalam bidang pendidikan walaupun bukan di bawah kementerian pelajaran dan tak juga di kementerian pengajian tinggi.. kerana di negara kita ada juga agensi2 kerajaan dan badan berkanun termasuklah selain dua kementerian di atas yang UJ sebut tadi .. mengendalikan dan menguruskan bidang pendidikan ini.. termasulah juga kerajaan negeri... pihak persendirian pun ramai mengendalikan organisasi pendidikan...

sambung balik... panjang lak ngomel pasal sapa organise hal2 pendidikan ni... OK... banyak juga dan ramai juga dan berlambak orang sebut pasal sektor ni leceh skit dan leceh banyak lalu adalah beri komentar yang sektor ni :-

1.. banyak kerenah birokrasi - nak buat tu nak buat ni.. banyak sangat prosidur yang kena lalui dan semestinya kena ikut...

2.. sektor awam ni pun banyak sangat kursus sana kursus sini... selalunya kat hotel kat resort.. pas tu wajib hadir.. tak dtg ... kena surat tunjuk sebab.. silap silap haribulan kena tindakan tatatertib... mungkin tak dibuang.. kebarangkalian engkau ditukarkan ke tempat jin bertendang adalah tinggi ... tapi kalau engkau dah pun di tempat jin bertendang, tak tahu lah pulak.. tempat siapa bertendang engkau dihantar... kerana engkau sememangnya yang kena tendang..

3.. banyak seminar dan banyak juga dialog dan akan terhasil2 lah berbagai resolusi baru dan idea baru untuk dipraktikan dan diusahakan.. tapi akhirnya takuk yang lama jugak.. tak ada perubahan pun..

4.. apakah kayu ukur dan penilaian prestasi seseoang penjawat awam itu cukup telus... yang ini UJ sendiri tidak berapa minat sebenarnya..macamana kita punya superior nak nilai terpulanglah...namun begitu jangan sampai tak masuk akal sudah...

5.. bila ada orang besar nak datang ke sesebuah event, banyak sangat protokol yang kena ada... dan ini memang cukup merimaskan dan yang parah lagi cukup membazir wang kerana terpaksa menyedia pelbagai perkara dan pekakas hanya untuk digunakan sekadar beberapa jam sahaja.. tidakkan itu membazir...

6.. dan bila ada event ni kenapa mesti pula ada orang politik yang mesti dijemput datang.. bukan sebab kita...kita ke..UJ.. tidak berminat orang politik datang ... tapi tak boleh ke orang lain.. sebab kalau jemput orang politik ni mestilah ada body2 guard nya tak pun jemput sorang, tp yang dtg sekaum plak... dah lari bajet..

7.. 'customer service' cukup buruk... ini UJ amat amat akui.. silap silap gaya kena maki hamun lagi la parah kan... dan UJ pun sendiri penah berpengalaman sebegini... tapi buat masa ni belum lagi rasa nak reply balik dengan sebagai mana yang dia buat... innocent betul la aku ni kan..erkk

8.. ada juga yang pilih kasih... kaum kerabat kroni didahulukan sebagai contoh kat kaunter2 dan orang yang ada jawatan lebih tinggi diutamakan... setakat gred bawah-bawahan ni .. tunggu dulu OK...

9.. dan ramai juga yang pemalas... dan satu kerja yang boleh siap 2-5 minit boleh sampai 2-5 minggu... bengong...

dah lah malas nak cerita pasal ni... tapi dah type ni UJ post jugak lah yang ni... jap nak google pic yang relevan jap...namun tak dinafikan ada perubahan dan kemajuan dalam sesetengah perkara berkaitan sektor awam ni sekarang ini....tapi yang UJ maksudkan lebih kepada sikap... termasuklah sikap aku jugak....erkkkk

tak nak ke ambil contoh macam singapore..
the best public service in this region dan UJ akui..it's right...
sektor awam dorang gempak...