Social Icons

Friday, August 13, 2010

trick your apetize in Ramadhan...

apa kahabar semua... assalamualaikum... hehehe amacam puasa? best tak? mesti best kan...
berbuka lah time best sekali...pasal berbuka ni.. UJ teringat waktu tinggal kat asrama di sekolah dulu... UJ bersekolah di sebuah sekolah yang terletak di KLang.... kira ternama lah jugak sekolah tu... tapi tak apa lah malas nak sebut nama sekolah tu... yang pasti ramai yang sebut kalau tinggal di asrama .. makan nasi kawah.. pas tu lauk nasi mesti tak best je.. apa tah lagi kalau bulan puasa gini macam tak ada mood lagi lah dengan menu di dewan makan asrama kan...

Tapi alhamdulillah UJ nye sekolah fuhh best... makan 6 kali sehari... sekolah SBP lah katakan...sekolah kesayangan Kementerian lak tu... hehehe dan UJ boleh katakan semua menu dari awal bersarapan pagi sampai minum malam sebelum tidur pun memang best... dah lah asrama pun dah macam duk dalam universiti.. tak ada dorm dorm yang tinggal sampai 10 orang atau pun 20-30 orang satu bilik... sekolah UJ dah memang ada bilik yang merekea menginap dalam sesebuah bilik hanya 2-3 orang... kalau yang senor-senior dan ada jawatan plak di sekolah boleh lah duk sebilik seorang jer... selesa kan... alhamdulillah berkat belajar dengan bersungguh-sungguh mungkin, UJ boleh masuk sekolah tu.. dan memang tidak dinafikan sekolah itu memang punya sistem pendidikan yang baik dan tersendiri..yang mungkin tidak dapat kita alami dan rasai di sekolah lain... belajar pun ada juga macam kuliah... ada dewan kuliah yang bertangga tuh... sekolah korang ada ke macam tu hehehehe...

ok lah pasal sekolah nak cerita pasal berbuka dan sahur ni... kat asrama memang jadi tradisi.. menu malam biasa dengan nasi putih dan lauk macam2 lah kan... kurang menarik skit ... tapi masih best.... pas tu dengan menu tengahari plak.. ada jenis nasi macam nasi minyak, nasi ayam, nasi tomato, nasi beriani dan sebagainya...

bila bulan puasa plak ... menu malam dengan nasi putih tadi dijadikan menu berbuka puasa dan menu tengahari yang best best tu dijadikan menu bersahur... so bijak jugak strategi ni pada pendapat UJ sebab... sahur ni tahu aja lah kan... berat benar mata nak bukak... lagilah remaja sekolah lagi ... tak bersahur pun tak apa lah... so dorang trick dengan masakan best best... sementara berbuka plak... nasi putih biasa je... OK je... sebab berbuka ni apa aja depan mata kita boleh masuk mulut jer... tak kisah dah, best atau kurang sebab lapar berpuasa...

rasanya cam ni pun best jugak kan.. boleh tambah selera bila ngadap makanan time bersahur... bukan apa .. insyaAllah lebih beri tenaga untuk kita berpuasa di siang hari... OK tak?...

ini ialah sejenis lauk yang kita panggil singgang... kalau di kelantan dan terengganu cukup glamour sebab penyediaannya cukup mudah .. rebus jer... Lauk ini lah paling aku tak suka time muda remaja dulu.. kalau inilah lauk kat meja makan di rumah.. selalu tarik muka... tapi sekarang sejak dewasa dan retro ni... inilah lauk paling yang UJ suka... faovourite... kerana kurang best... so kita buat berbuka... OK tak?

ini pula nasi minyak... hehehe kalau di terengganu pagi pagi bersarapan dengan nasi minyak perkara biasa.. senang je nak carik kat kedai2 makan buat sarapan... time bukan bulan puasa lah.. tapi sejak duk Johor.. punya lah payah nak rasa nasi minyak kalau tak ada kenduri atau function .. itu pun selalu diganti dengan nasi beriani...so yang ni memang best... ni nasi minyak ala terengganu ... nye style... stylo skit la... so kita buat makan ketika besahur... amacam ... ada berani? hehehe

5 komen:

Afida Anuar said...

Jap, tengah pikir sekolah berasrama yang mantap kat klang tu...kolej islam klang ka? hehe..

uj... aduh ikan singgang tuh... kalau kat terengganu gak, orang kata orang pmpuan ni kalau tak pandai masak ikan singgang...something wrong somewhere la..dok gitu UJ?hehe

iqbalsyarie said...

kdg2 apa yg kita tak suka masa kecik2 dulu,benda tu la yg kita akan suka bila dah matang~hahaha..saya pun sama bang.lauk ikan singgang tu!skrg suka~dulu mmg tak lgsung..haha
Bulan puasa kita perlukan makanan rohani,kan?Mind to eat? :)

zulkbo said...

salam UJ...
bercerita bab makan ni
bila teringin makan semua
nak di balun...last sepinggan
pun dak lentok,kenyang...

r.o.l. said...

Nasi minyak Ganu... terliur pulak... (nasib baik la la ni malam.)

uNcLeJoE said...

@rol - tunggu fida nya nasi minyak nanti... hehehe

@zulkbo - ahaaaa tol tuh... nafsu makan melonjak2 time buka puasa kan...

@iqbalsyarie -hehee umur meningkat ..selera pun brubah...hehehe

@fida - tol tol... lauk paling mudah dan simple penyediaannya kan... fida..ramai tunggu nak makan nasi minyak ganu fida punya...hehe