Social Icons

Monday, August 16, 2010

puasa kurus di KL

arghhh hari ni aku di KL... letih jugak puasa hari ni... malm tadi sampai KL hujan sejuk je... hari ni panas plak... mencabar juga puasa hari ni...dicampur dengan sedikit kesulitan yang menyebab kan aku hilang sabr sedikit... sedikit jer... kesian plak kat ustaz tuh kena tengking lak .... betul mencabar lak puasa aku hari ni... sah puasa aku dah sekerat hari ni... tk ada kesabaran langsung UJ ni... erkkk astaghfirullahalazim...

sebelum zohor urusan di HQ MARA jalan raja laut... hmmm nak kata jalan TAR pun ok gak kat belakang tu kan.... selesai... UJ berjalan-jalan perlahan sambil memandang sana-sana sini bazar jualan melalui lorong2 di masjid india.. dan UJ memilih masjid jamek untuk jamak-qasar zuhur dan asar.... melalui lorong2 ini dan seterusnya di hadapan masjid india teringat Uj dengan seorang profesor fizik yang selalu mengajar matematik... kat sini kan... anda semua mungkin juga pernah terserempat dan mendengar ceramah tentang teori dan pengajaran formula matematik beliuan kan... ada yang mengatakan beliau tak berapa betul tapi pada UJ yang meluangkan masa dari awal hingga kahir sewaktu dulu tentang formula yang diutarakan menggagumkan... dan beliau akui otak kanan Melayu ... hmm bijak...

sebelum tu UJ sempat singgah juga pustaka mukmin... wujud lagi pustaka ni... sejak mula2 kenal KL dulu time kecik2 lagi dah wujud pustaka - kedai buku - ni sampai sekraang pun masih ada lagi... sempat rembat dua novel yang memang dah lama carik terjumpa kat sini plak...oklah ada diskaun 10-20%...UJ beli juga sebagai memenuhi kehendak diri heheh nati payah lak nak carik tempat lain.... dan juga untuk mengisi waktu nak buat apa sementara bas nak ekspres yang nak bertolak dari bukit jalil ke johor pukul 4 petang sedangakan waktu tu baru dalam 12.30... tapi rimas jugak duk lama2 dalam kedai ni sebab susunan buku nya membuatkan Uj susah nak melangkah ... di samping diapit kiri dan kanan dengan gadis membongkok melihat-lhat novel2 di di tingkat2 rak bawah... adehhh makin kurus puasa gua beb.... kemat... perlukah aku berbuka hari ini kalau berdepan dengan suasana macam ni....? uikss tanya kemat buat apa....

Sempat lagi UJ ke SOGo.... ahaa beli baju 3-4 pasang untuk aqila dan juga 2 orang lagi anaksaudara UJ di kampung yang baru lahir... nampaknya kali ni... kena tambah lagi bajet duit raya...sebab kena tambah dua angpau baru plak... erkk hmm memang akhir zaman... bilangan anak2 buah UJ sekarang yang kecik2 dan baby2 ni ramai perempuan lak... kalu dulu askar2 je yang ramai.. smpai ada papan lantai terjungkit kerana main perang2 combat dalam rumah...rumah kampung biasalah ... time tu banyak rumah kayu n papan lagi....

sedar2 tak sedar beriktikaf di masjid jamek.. sambil membelek2 novel yang UJ beli tadi sempat juga lah Uj baca dua tiga bab... sedar tak sedar dah kol 3.. terus ambil tren ke bukit jalil...adehh sampai di bukit jalil panas membahang ... tercabar rasanya... tapi makin geram aku apabila... makcik2 yang jaga gerai kat kedai tu menawarkan air botol air tin dan berbagai jenis air... lorr makc ik....gua puasa la hari ni.... makcik tak puasa ke.... ngok betul... dalam hati je lah... aghhhhh makin kurus puasa aku yang sudah sekian kurus hari ni....

adusssss... tepat kol 4 bas eksrpres pun bergerak... alhamdulillah tak penuh so selesa duk satu orang dua seat..... satu malaysia... terus on lappy uiksss laptop...dan menulis lah entry ni... ni pun dah sampai mana entah lah... jap nak jenguk luar....hmmmm setelah beberapa lama juga lah melilau nak tengok papan tanda bagi mengetahui kat mana Uj sekarang....laju jugak bas ni... dah bandar sri putra pun... hmm baru 4.30 petang ... nanti waktu berbuka bas ni stop mana... biasa berhenti di machap kalau bukan bulan puasa ... tapi machap jauh lg.... erk... lagi tak best tak nak pulak dia berhenti kat RnR je... keluar lebuh raya lak gi kedai yang memang banyak bas berhenti sebab driver makan free... erk... tapi makanan kat situ kureng r.... apa apa pun ... memandangkan puasa ku yang kurus hari ni... so untuk berbuka nanti jangan banyak nak request best best... puasa dah kurus so berbuka kurus sudeh.....

5 komen:

Afida Anuar said...

Rajin UJ jenjalan ke KL yer..tapi urusan tugas nak buat mcm mana iyer dak? tapi kerap jugak la kan...

ahaa..sempat lagi shopping2 buku tuh..dan tengok aweks..opsss...hehe..gurau je. Eh UJ beli tuk aqila dan anak2 saudara je ke? utk mak aqila Uj tak beli apa2? ke ada beli tapi tak mention dalam entry? ok ok..paham:D

Fida pun rasanya kene tambah budget raya gak ni..rasanya la.

PS: angpow tuk fida takde ke UJ?ngeh33..

ok 4559

bofoyengfeng said...

hahah..brader joe..ginilah pose kat K.L ni. lu baru sehari...gua tiap2 hari..tak tau la shape puase gua camne...haha..

**kalau berdepan dengan suasana diapit gadis kiri dan kanan...jangan berbuka terus...sebaliknya ajak la aweks2 tu berbuka sama nanti...hehe...

Khairi said...

hehehe. prof tu selalu ade je dekat masjid negara. tunjuk gmbr dia ngn angkasawan. teori dia best gak sebenarnya hhuhu.

Bro Bayu said...

Pakar fizik ni pernah datang sekolah aku dalam 1998 gituh...die ni tak gile rasanyer coz solat elok jer then sembang ngan kami kat musolla..ok jer..memang dari dulu die bawa tag "Saya pakar fizik"...pada aku die ni adalah orang hebat dan mesti ade rahsia disebalik kesanggupan die berbuat demikian...mungkin kembara ilmu yang masih mencari sesuatu..yang hakikat ...sesuatu yang mungkin kita tak pernah pikirkan

uNcLeJoE said...

@bro Bayu - ye arr dia r jugak.. yang jumpa kat MARA hari tu kan..

@khairi - owhh kat masjid negara plak ekk.. tapi kalau UJ gi MARA HQ selalu gak nampak dia kt situ...

@bofo - gitu lah kan ... erkkk suh dorang belanja buka pose hehehe

@fida - untuk wife ada beli ... tapi kalau beli yang kat sogo tuh... biasa buat pakai kat rumah je..kadang2 buat tido ...hehehe kalau beraya ...jalan2 ni .. gi nagoya @ jakel pas tu sendiri punya bikin...hehehe