Social Icons

Wednesday, August 4, 2010

kerja

bila cerita pasal kerja ni kan... macam-macam rungutan, kompelin, komen dan sebagainya kan... tak kurang juga yang menyentuh hal-hal pujian... syabas la kan....

kerja ada kerja kerajaan atau dalam sektor awam, ada kerja swasta, ada kerja sendiri, sendiri jadi boss sendiri jadi kuli.. ada juga kerja makan gaji ngn mak bapak je.. dan tak sedikit juga yakni banyaklah yang tak ada kerja...

UJ nak cakap pasal kerja kerajaan... Kenapa selalu ada dan sentiasa dengar dalam sektor awam ni... UJ sendiri bekerja di sektor awam khasnya dalam bidang pendidikan walaupun bukan di bawah kementerian pelajaran dan tak juga di kementerian pengajian tinggi.. kerana di negara kita ada juga agensi2 kerajaan dan badan berkanun termasuklah selain dua kementerian di atas yang UJ sebut tadi .. mengendalikan dan menguruskan bidang pendidikan ini.. termasulah juga kerajaan negeri... pihak persendirian pun ramai mengendalikan organisasi pendidikan...

sambung balik... panjang lak ngomel pasal sapa organise hal2 pendidikan ni... OK... banyak juga dan ramai juga dan berlambak orang sebut pasal sektor ni leceh skit dan leceh banyak lalu adalah beri komentar yang sektor ni :-

1.. banyak kerenah birokrasi - nak buat tu nak buat ni.. banyak sangat prosidur yang kena lalui dan semestinya kena ikut...

2.. sektor awam ni pun banyak sangat kursus sana kursus sini... selalunya kat hotel kat resort.. pas tu wajib hadir.. tak dtg ... kena surat tunjuk sebab.. silap silap haribulan kena tindakan tatatertib... mungkin tak dibuang.. kebarangkalian engkau ditukarkan ke tempat jin bertendang adalah tinggi ... tapi kalau engkau dah pun di tempat jin bertendang, tak tahu lah pulak.. tempat siapa bertendang engkau dihantar... kerana engkau sememangnya yang kena tendang..

3.. banyak seminar dan banyak juga dialog dan akan terhasil2 lah berbagai resolusi baru dan idea baru untuk dipraktikan dan diusahakan.. tapi akhirnya takuk yang lama jugak.. tak ada perubahan pun..

4.. apakah kayu ukur dan penilaian prestasi seseoang penjawat awam itu cukup telus... yang ini UJ sendiri tidak berapa minat sebenarnya..macamana kita punya superior nak nilai terpulanglah...namun begitu jangan sampai tak masuk akal sudah...

5.. bila ada orang besar nak datang ke sesebuah event, banyak sangat protokol yang kena ada... dan ini memang cukup merimaskan dan yang parah lagi cukup membazir wang kerana terpaksa menyedia pelbagai perkara dan pekakas hanya untuk digunakan sekadar beberapa jam sahaja.. tidakkan itu membazir...

6.. dan bila ada event ni kenapa mesti pula ada orang politik yang mesti dijemput datang.. bukan sebab kita...kita ke..UJ.. tidak berminat orang politik datang ... tapi tak boleh ke orang lain.. sebab kalau jemput orang politik ni mestilah ada body2 guard nya tak pun jemput sorang, tp yang dtg sekaum plak... dah lari bajet..

7.. 'customer service' cukup buruk... ini UJ amat amat akui.. silap silap gaya kena maki hamun lagi la parah kan... dan UJ pun sendiri penah berpengalaman sebegini... tapi buat masa ni belum lagi rasa nak reply balik dengan sebagai mana yang dia buat... innocent betul la aku ni kan..erkk

8.. ada juga yang pilih kasih... kaum kerabat kroni didahulukan sebagai contoh kat kaunter2 dan orang yang ada jawatan lebih tinggi diutamakan... setakat gred bawah-bawahan ni .. tunggu dulu OK...

9.. dan ramai juga yang pemalas... dan satu kerja yang boleh siap 2-5 minit boleh sampai 2-5 minggu... bengong...

dah lah malas nak cerita pasal ni... tapi dah type ni UJ post jugak lah yang ni... jap nak google pic yang relevan jap...namun tak dinafikan ada perubahan dan kemajuan dalam sesetengah perkara berkaitan sektor awam ni sekarang ini....tapi yang UJ maksudkan lebih kepada sikap... termasuklah sikap aku jugak....erkkkk

tak nak ke ambil contoh macam singapore..
the best public service in this region dan UJ akui..it's right...
sektor awam dorang gempak...

10 komen:

naimisa said...

kerja kerajaan relaks sangat...

masuk kerja (punch card) jam 8.30.

9.30 dah turun kafe, minum pagi...

setengah jam rehat.

Jam 12.30 rehat lagi...

4.30 dah balik.... hahaha..

rileks kerja.

uNcLeJoE said...

@naimisa - tak jugak sesetengah tuh... situasi yang disebut tu mungkin banyak berlaku di pejabat-pejabat kerajaan... macam UJ di sektor pendidikan ni banyak kerja nya... weekend nama je weekend tapi kena dtg jugak kerja...

pas tu masuk punch in kol 8 punch out kol 5... silap silap kena kol 6 kalau meeting pengurusan yang sememangnya memang merimaskan...

apa apa pun insyaAllah kita kerja kerana ibadah.... amin...

:-)

lain padang lain belalang nya kan...dan sudah tentu lain rumputnya... ada selesa boleh baring2 cam rumput karpet... ada cam cow grass keras skit... silap2 banyak kemuncuk...dah lekat kat seluar... hehehe

ntah apa apa...

nas said...

agree ngan artikel uncle..
yelah banyak sangat kerenah birokrasi..
sometimes nak pohon sesuatu,amat lambat nak di approve..
nas xkeje lagi..
tapi nas tahu la sket2 pasal keje kat gov nie...
tapi yg xbestnyer ramai gak penkerja gov slalu ponteng keje..time office hour diorang g shopping,bla2...huhu

Afida Anuar said...

bagi fida..kerja swasta best,err..sesetengah kampeni la kut terutama kampeni IT..rasanya la..... takde protokol...keje pun tak ikut punch card;flexi hour orang kata..tapi make sure keje siap lah....pastu pi keje lak, boleh pakai kasual tak perlu formal..pakai selipar pun ada..haaaa, tu mmg selekeh gila la tuh....lalalalala..

cemomoi said...

mana yang tak elok kita buang... pesan dengan orang yang baru masuk tu jangan ikut prangai huduh orang lama

bofoyengfeng said...

keje gomen le best. ada pencen tua nanti. ehem..tak semua keje gomen tu rilek..ada jugak yang teruk. betui tak? er...gua bukan keje gomen tau...

Fakeh said...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA

catz_mafia said...

Uncle Joe,
Bukan mudah untuk mengubah mentaliti orang kita... nak keje senang.. tp nak gaji ribu-ribu..

Amrixxx said...

mentaliti bukan persoalan..
tapi niat kena betl ngan cara..

betul ckp uj, xsemua bidang kerajaan relaks dan boleh kuar masuk sesuka ati..

byk sgt karenah dan birokrasi adalah sangat melecehkan klu berurusan dgn kerjaan nih..

lepastu.. pasal kursus dan program2 luar satu hal..
pegawai kita nak jumpa sorang je... klu g kursus seminggu dua.. jawbnya xlulus ar dan xsiap ar kerja.. coz penganti xde..ahaks..

uNcLeJoE said...

@nas - tol nas... entah lah dorang ni..

@fida - part dress code ni .. memang UJ pun rimas gak la ek... kalau casual kan best jer..

@cemomoi - hmmm semoga yang baru tak ikut perangai huduh yang lama... dan yang lama pun sudi melihat cantik yang ada pada yang baru kan...

@bofo - tang pencen ni pun penting gak kan... tapi private KWSP pun OK jugak.. wat modal bisnes ke... erkk

@catz_mafia - tol, mentaliti sendiri kena sedar nasib sendiri...mudahmudahan dapat improve mana yang kureng dan jelek...

@amrixxx - tol la.. kadang luar scope kerja pun kena buat.. weekend macam tak weekend kalo kena dtg kerja...cuti pun bukan mudah nak lulus...uiksss