Social Icons

Wednesday, March 17, 2010

first time azan di hospital

lama betul UJ tak jenguk pun blog member-member, dan tak update dan tak sempat pun nak bukak blog UJ sendiri ...jenguk-jenguk Fida dah ke Makkah al-Mukarramah.... hmmm alhamdulillah berkat usaha sampai dorang ekk ke sana... bumi suci...

intro UJ mcm tak kena je dengan title...hmm biasa la.. set induction kan...perihal azan ni... lama benar juga UJ tak azan.... pernah UJ azan waktu time duk asrama di sekolah dulu...itu pun memang kena ikut turn kan... biler lagi UJ azan...? ahaa waktu belajar dekat universiti tahun 90an dulu ... pernah jugak UJ azan ... itu cukup bermakna sebab biler UJ tanya orang-orang sekitar masjid tempat UJ pernah azan tu .. (sekali jer berpeluang azan kat situ...) masjid tu pernah disinggah oleh para sahabat nabi dan mungkin tabi'in atau tabi' tabi'in.. lagi pun terdapat makam lama dipercayai sahabat nabi dalam masjid tu...masjid tu berdekatan dengan rumah sewa UJ sewaktu menuntut kat Damsyik... rindu pulak UJ dekat Syria tapi dah lama dah... banyak sangat perubahan sekarang yang UJ dengar dan UJ ikuti kat internet mengenai negara yang masih bermusuh dengan US dan sudah tentu Israel itu...

hmmm beberapa tahun sebelum arwah ibu dan ayah kembali ke rahmatullah.. UJ pernah jugak azan untuk keberangkatan mereka ke tanah suci makkah... biler lagi ekk UJ azan...hmmmmmmm ahaaaa yang paling last sebelum yang last ni .. UJ pernah azan kat seorang kawan kena histeria... kesian plak kat dia....

tapi tanggal 10 hb mac 2010 lepas bersamaan 24 rabiul awal 1431 ... sekitar jam 2.30 pagi , di hospital dungun....UJ laungkan azan tapi tidak terlalu kuat sekadar didengari untuk telinga yang ditujukan...perlahan.. membuatkan matanya terbuka dan berkedip-kedip.. cerah.. jemari nye bercerai-cerai tidak rapat... wahh seolah-olah dia terdengar bisikan seruan ilahi yang indah ini... UJ bersyukur...tidak dapat UJ nak gambarkan macamana gembira hati, mekar berbunga taman cinta UJ...subhannallah...





itulah saat yang UJ nantikan bersama suri hidup UJ tersayang... cahaya mata pertama, lambang cinta dan sayang kami lahir... kelahiran memberi banyak makna seperti pasangan-pasangan lain juga...barangkali ramai mereka yang pernah mengutip pengalaman yang sama sebelum ini seperti apa yang UJ alami ini... Allah lebih mengetahui kan.. teruja dan bahagia nya...

kelahiran puteri sulong kami ini, alhamdulillah tiada banyak halangan yang ditempuhi oleh isteri UJ...selamat sihat dan UJ berharap terus kekal...dan petang hari itu ... mereka dapat disjac dari hospital... pulang kerumah dengan seribu satu harapan dan impian..

puteri UJ ni tak banyak ragam nampaknya... agak kurang menangis... kecuali waktu-waktu tertentu... mata nya asyik terbuka walaupun baru beberapa jam sahaja... mengenali dunia ini... mungkin tidak jemu untuk tatap wajah umi dan abahnya... selepas 7 hari dan ditahnik kan... oleh bapa saudara nya sendiri yang juga merupaka to' guru pondok...UJ pula dah habih paternal leave...


usia 2 hari


UJ pulang ke johor bersendirian dan terbayang-bayang nanti UJ tidak akan lagi berseorangan pulang ke johor tempat kerja UJ sekarang atau balik ke kampung halaman di terengganu seperti sewaktu bujang dulu, Tidak juga hanya berdua bersama isteri selepas UJ mendirikan rumah tangga kurang lebih setahun yang lalu tetapi bertiga... kerana ada Nur Maisarah Aqila yang akan menemani...

isssssshhhhh baru seminggu pun dah nak gelak...ke ngntok.... hehhehe

8 komen:

Bro Bayu said...

You have a cute baby,bro...insyallah she will become solehah daughter

unclejoe said...

tq .. insyaAllah ...amin

Matt said...

tahniah bro, rasa kempunan lak nak anak aku nih, solo lg huhuh :(

r.o.l. said...

Tahniah, moga Nur Maisarah Aqila akan dewasa sebagai Mukminah yang menegakkan kalimahNya ke serata alam, amin.

Afida Anuar said...

UJ tahniahhh!!! Mabrukkk!!!..
Dah agak dah UJ lama sangat menyepi..mesti dah timang cahaya mata...wahhh comelllnyerrrr.... Maisara Aqila..gebu..putih melepak..ikut sapa ni? UJ ke isteri UJ? hehehe...

apa pun tahniah UJ, kalau la duk dekat area2 cni macam khairi , waktu khairi timang absyar dulu, dapat juga saya datang melawat..huh..ni johor nun...nak pi pun tak kenai..insyaAllah moga satu hari nanti dapat juga makcik fida ni berjumpa dengan maisara aqila...nama cantik! musti orang umah UJ yang pilih ni.hehhee

unclejoe said...

to Matt - terima kasih bbanyok... ishh mane tahu ade masa la nanti ... jangan tak jemput lak...

to r.o.l - terima kasih.. insyaAllah harap-harap cam tu la... giliran u lak biler ekk.. macam matt gak jangan lupa lak menjemput

to fida - ala makcik fida sihat ekkk... dah balik dari makkah sonok betol UJ dengar biter fida ke makkah...nama baby sama sama bincang ... ikut umi dia kot.. UJ tak lah cerah gitu... baby ngn umi dia kat dungun sekarang ... pas pantang kot nanti bawak balik johor...

terima kasih semua.. memang gembira tak terkata huhuhu... Allah lebih tahu.. harap-harap cam ni atau barangkali lebih apa yang mak ngn ayah kita rasa waktu kita dilahirkan dulu... aikk panjang lak ngomell...

Matt said...

insya Allah aku jemput mung punyer, keep in touch okeh ;)

fiqhullughah said...

tahniah uncle joe..mg dapat didik maisarah jd anak yg solehah,harapan agama..cutenye!!hehe