Social Icons

Thursday, October 14, 2010

jom hidup gembira

dalam duk sebok sebok dengan kerja-kerja yang perlu didokumenkan sebelum ni... kerja yang sepatutnya didokumenkan untuk dijadikan plan... tapi pergi praktik dulu, last last apa yang didokumenkan semua dah jadi report bukan lagi plan..... backdated jer.... gini lah kerja kalau jenis banyak procedure yang kadang2 membazir... TAPI kadang2 ada juga kebaikannya... menjadikan kita lebih berdisiplin lagi dengan urusan kerja kita sehari hari...

kemana tadi nak cerita pasal apa ye???... OK pasal tengah sebok sebok ni ... dah 2 kali dah...lepas baca yassin di pagi Jumaat.. ada berapa orang di peringkat atasan tempat kerja UJ yang bagi tips2 untuk hidup gembira juga sebagai motivasi diri dalam memajukan kerja... kerja bidang ini kadang-kadang sebok sampai tak ingat... itu semua bila kita banyak kerja bertanggauh.. jadi lah macam tuh...

kadang-kadang macam buat kerja yang sama je.. tak de peluang nak majukan diri pulak dan kadang-kadang macam tak berapa guna jer menda yang kita bertungkus lumus kumpul time bergelar pelajar di kampus universiti dulu... hmm tak berkembang kan.. jumud jer.. kalau menda yang sama je duk buat setiap hari... jadi bosan jugak...namun bergantung pada kita juga, kenalah kreatif dan kritis baru lah tidak di takuk lama jer....


ok beberapa Tips yang dijelaskan dalam tazkirah pagi jumaat lepas... UJ ingin kongsikan bersama di sini... menarik juga... boleh dipraktikkan... semoga diri tidak berasa bosan ..insyaAllah...

1-Jangan Bimbang

Bimbang adalah yang paling produktif dari semua aktiviti manusia dan fikiran..

2-Jangan biarkan Ketakutan menghantui hidup anda...
Most of things we fear never happen!

3-Jangan Berdendam..
That is one of the biggest and most unnecessary weights we carry through our lives..


4-Menyelesaikan Masalah demi masalah.
It’s the only way to handle things anyway.. one by one.


5-Jangan membawa masalah ke tempat tidur.
They are bad and unhealthy companions for good natural sleep and rest.


6-Jangan menyibuk masalah orang.
They are better equipped to handle their own problems than you are.


7-Jangan Ingat Perkara Yang Lalu.
It will always be there in your memories to enjoy.. but don’t cling to it. Concentrate on what is happening right now in your life.and you will be happy in the present also.not just the past.


8-
Jadilah Pendengar yang baik.
It is only when one listens..that one gets and learns ideas different from ones own...

9-Jangan biarkan rasa kecewa menganggu kehidupan.
Self pity more than anything.interferes with positive actions.with moving forwards in our lives


10-Sentiasa Mensyukuri Nikmat Yang Ada..
Don’t even forget the smallest blessings.. As many small blessings add up to large ones

nanti kita sambung lagi ... tips tips ni ... ada lagi... tapi kita sambung entry yang lain pula nanti OK.... anyway... yang penting cari lah keredhaan Allah... bukan keredhaan manusia....insyaAllah hidup kita akan gembira... tak ada stress walaupun kerja banyak menimbun kan... hehehe


4 komen:

nas said...

pergh..lame xsinggah sini...
dengar nas da dapat da hadiah dr uncle..thx :)
erm...susah la tak jadi bosan..
mmg setiap hari mst je bosan..
hu3..
selalu jerk bawa masalah time nak tido..
so tido pun cm xmenentu..hu3

naimisa said...

kadang2 kerana ada perkara tika jaga tidak selesai, tup-tup masuk ke dalam tidur. Kita tak bawa pun masalah ke tempat tidur....

Macam rumit saja nak selesai masalah termimpi-mimpi ni... :D

slave of Almighty said...

salam uj.. :)
maaf. lama xtinggalkn jejak..

UJ pn klihatan sudah kurang aktif berblogging ye?

anyway, thx 4 the tips.. hmm, msih byk yg xpraktikkn.. mudah2an, dpt dpraktikkn nnt..

jom hidup gembira! :)

Afida Anuar said...

Salam UJ..semakin menyepi sekrang ni eh..ni mesti bijji dengan kerja...dan segalanya la...moga dipermudahkan urusan UJ...

PS: harap2 aqila sihat2 selalu..sejak dapat anak sedara ni, tiap2 hari rasa rindu nak jumpa peluk cium dia, dah berjauhan ni rasanya tiap waktu duk ingat kat dia..., ni baru jadi makcik, kalau jadi mak betul2 nanti tatau la rindu takat mana bila jauh dengan anak..pi keje......rasanya kena jadi suri rumah la mcm mak aqila..doakan eh UJ..niat suci fida ni dimakbulkan satu hari nanti:D