Social Icons

Tuesday, October 12, 2010

AL-FATIHAH untuk adik Hanna

masih ingat lagi dengan satu entry UJ dulu.... posting UJ pada 13 April 2010... entry tu plak... paling banyak dibaca dan mendapat komen paling banyak di kalang entry2 yang wujud dalam blog ni....entry itu lah yang paling menyentuh hati UJ sendiri bila membacanya... berkenaan email kawan sekerja UJ tetapi di tempat yang lain...

dalam kesebokan .. sehingga banyak juga email yang UJ terlepas pandang dan hari ini... UJ cuba buka balik email email lama... terkejut juga dengan berita ini...email ini diterima pada 10 oktober 2010 yang lepas... bermakna 2 hari lepas, email ni masuk dalam inbox UJ... tapi di inbox yang satu lagi.. mungkin itu antara faktor UJ terlepas pandang ... kebiasaannya UJ akan update juga email-email yang masuk kat inbox ni...

antara lain kata-kata dalam email tu cukup menyentuh hati... kepada yang pernah terbaca entry UJ dulu... tentang kisah adik hanna... mungkin berita ini bukanlah berita yang kita tunggu-tunggu... namun Allah telah mengatur kehidupan setiap makhluknya di bumi ini... beribu hikmah di sebalik setiap apa yang berlaku....

Assalammualaikum...

Tepat jam 1.30petang, 7 Okt 2010, Nur Hannah Bt Mohamaed Helmi kembali ke rahmatullah. Mungkin di sanalah tempat yang terbaik buat Hana. Di saat ini, Hana pasti sedang berlari-lari ke sana sini dan dapat makan & minun dengan sempurna...Semuanya itu terbatas andainya Hana masih di dunia. Walaupun berat hati ini menerima ketentuan Allh, tapi saya redha. Saya juga yakin bahawa Hana akan menjadi milik abadi saya di akhirat kelak. Sedikit pun saya tidak terkilan kehilangan Hana kerana saya telah manfaatkan sepenuhnya saat bersama Hana. Walaupun dahi ini sering terpercik peluh kerana menyiapkan Hana selepas mandi lebih sejam dgn m'gurut dan membelai Hana, tidak pernah saya sesalkan. Moga Hana dapat rasakan kasih sayang saya buatnya..walaupun dia tidak mampu untuk menatap wajah saya. Cuma rasa sayang yang tidak mampu untuk saya kikis. Hanya baju, tuala dan tilam Hana menjadi pengubat rindu saya pada Hana.

Pada hari penuh keramat itu, Saya bangun tepat jam 4.30 pagi kerana sudah menjadi rutin saya bangun seawal itu utk menyusu, mengurut dan menyiapkan barang Hana untuk di hantar ke rumah pengasuh. Saya keluar ke tempat kerja seawal 6.40 pagi. Saya sempat mencium pipi dan dahi Hana sebelum keluar. Suami hantar Hana ke rumah pengasuh ( kakak saya) pada jam 7pagi.

Di sekolah, saya menjalankan rutin harian seperti biasa kerana keadaan Hana pagi tu sihat walafiat. Pada puku 12.30 tengahari, saya menelefon suami dan suami memberitahu dia dalam perjalanan pulanng ke rumah kerana Hana sesak nafas. Saya meminta suami menelefon saya semula andainya keadaan Hana kritikal. Jam 1 tghari saya menelefon suami semula dan suami meminta agar sy segera pulang kerana Hana sedang dirawat di wad kecemasan.

Tanpa berfikir panjang, saya terus pulang. Lebih kurang pukul 1.30ptg, ketika memandu pulang, saya rasakan bagai sesak nafas. Terdetik di hati kenapa saya sukar bernafas. Lantas sy ber doa..rabbi yassir, wala tu' asir..Ya Allah aku redha jika engkau ambil Hana semula, jika dia masih milik aku..kau pulihkan lah dia. Mungkin ketika itu doa sy Allh makbulkan. Sesampai di rumah, saya menukar baju untuk ke Hospital. Adik ipar sy mengambil saya utk ke Hospital, sempat sy ambil kad p'ubtan Hana untuk dirujuk oleh pihak Hospital.

Dalam perjalanan, kakak sy menelefon dan ucapkan takziah kerana Hana telah tiada. Tetapi sy nafikan kerana setahu saya Hana sedang dirawat di Hospital. Saya terus minta kepastian dr adik saya adakah benar Hana telah tiada. Bagaikan terhenti jantung ini setelah mengetahui hakikat sebenar bahwa Hana telah meninggalkan saya. Sesampai di GH, sy lihat tubuh Hana kaku, bibirnya pucat...tubuhnya sejuk.Luluh jantung ini tika mendakap tbuh Hana. Rupanya Hana ssak nafas di rumah pengasuh. Saya tidak menyalahkan kakak saya kerana saya redha jika itu ketentuan Allh. Hana selamat dikebumikan di tanah perkuburan Kg. Tehel iairtu kampung suami saya.

Kepada semua yang telah menolong memberi nasihat, mendoakan dan menderma buat Hana...saya mengucapkan ribuan terima kasih. Sesumgguhnya kehadiran Hana banyak memberikan hikmah kepada sya dan suami. Kami menjadi lebih baik dari sebelumnya. Tida pernah saya menyesal ketika membesar dan manjaga Hana. Sesungguhnya Hana bagaikan pelengkap dalam hidup saya.

Kepada mereka yang menyumbang buat Hana, sy minta halalkan segalanya kerena ada lebihan sumbangan yang belum digunakan. Sebenarnya sumbangan yang diterima, saya gunakan sepenuhnya untuk mengubatkan Hana. Tetapi Allh lebih menyayanginya. Doakan Hana aman di sana. Al-fatihah.

9 komen:

Afida Anuar said...

Al-Fatihah buat adik hana... hari ulang tahun kelahiran akak fida, adik hana pergi...

Syurga tempatmu dik...itu sudah pasti....

Ibnu Jamaluddin said...

Setiap perkara ada hikmah di sebaliknya...
Pemergianya tidak sia-sia, bak dari segi dirinya mahupuan dari segi ibu bapanya...
Ganjaran Tuhan itu pasti besar untuk mereka...

Al-Fatihah...

zulkbo said...

انّا للہ و انّا الیہ راجعون
moga rohnya aman di sana..
Al-Fatihah..

ozzy said...

salam takziah utk keluarga arwah...
Al fatihah utk adik hana..

HuSnANoOrHaMdAn said...

Takziah utk keluarga allayarham hanna..
smOga rOh si kecil ini aman dan gembira di sana..
Al-Fatihah~~~

Amrixxx said...

Al-fatihah..
semoga rohnya dimuliakan disisi Allah swt..amin..

NY said...

al-Fatihah.

saya pun tidak pasti, kenapa pihak bank menyekat akses ke akaun yang diiklankan dengan mengatakan akaun tidak wujud.

bofoyengfeng said...

al-fatihah untuk Hanna. Jannah menanti adik Hanna. insya-Allah.

slave of Almighty said...

sedih.. tetapi, Dia psti lbih mngetahui apa yg tbaik buat hmba2Nya..

al-fatihah~