Social Icons

Tuesday, October 26, 2010

syukur

lama lah pulak blog ni tak update... tapi alhamdulillah sempat jugak UJ jenguk jenguk member2 nye blog...

dua tiga hari lepas UJ teringat nak sebut mengenai satu cerita kat TV3 tu... ryupanya ada kawan-kawan yang cakap ... cerita tu dah lama.. tapi mungkin UJ baru tengok cerita tu kot... yang Fauzi Nawawi n shila rosli berlakon .. kalau tak silap hari ahad lepas kot...

antara lain .. ialah tentang kesyukuran dengan nikmat yang Allah bagi untuk kita di muka bumi ini... dan juga amanah yang diberi hendaklah dijaga dengan sebaik-baiknya sebagaimana dipertanggungjawabkan dan sekiranya tidak tidak ditunaikan ... semua amanah itu akan kembali kepada haknya ...bermakna Allah akan mengambilnya kembali... dan amanah itu termasuk lah juga isteri dan anak-anak kita juga.. mungkin juga saudara dan kawan-kawan kita... bukan hanya harta benda atau tugas atau kerja sahaja...

dan kembali kepada cerita tadi... begitu sadis sekali ... Allah mengambil balik anak-anak dan isteri lelaki ini.. kerana sebagai suami, beliau tidak menjaga dengan sebaik-baiknya, tidak menunaikan tanggungjawabnya sebagai ayah dan suami dengan baik... maka Allah akan mengambil amanah-amanah itu kembali... walau dengan cara apa sekali pun.. mungkin sebagai pengajaran dan iktibar semoga kita sedar...


di sana ..mungkin masih beruntung kerana masih diberi peluang untuk sedar... namun sekiranya anak-anak dan isteri kita yang diamanahkan dan tidak ditunaikan pula amanah dan tanggungjawab, sebaliknya nyawa-nyawa mereka yang akan diambil oleh Allah.. maka sesalan yang mungkin tidak berkesudahan....nauzubillah...

Allah berfirman:
“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur
nescaya Aku akan tambahi nikmat-Ku kepada kamu.”

[Surah Ibrahim, ayat 7]

mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang tidak tahu bersyukur dan tidak menjalankan amanah dengan sebaik-baiknya...

kita juga mesti percaya bahawa Allah tidak akan membebankan hamba-hambanya dengan apa yang tidak mampu dipikul... jadi, marilah sama-sama kita berusaha menunaikan tanggungjawab apa yang termampu ... insyaAllah, Dia pasti akan menolong kita.... amin...

11 komen:

annazanariah said...

salam.. UJ, anna pun tgk cite tu. TAUBAT NASUHA~~

mmg mengalir la air mata..
"kalau tak suka, jgn buang, tetapi kembalikan".. mmg menyentuh hati..

Ibnu Jamaluddin said...

Moga kita menjadi hamba yang mensyukuri nikmat yang diberi Tuhan kita, Amin...

Afida Anuar said...

UJ...

sedih campur geram tengok cite tu.Anak2 dan bini punya la baik..

"kalau tak suka, jgn buang, tetapi kembalikan", memang sentap..

ozzy said...

salam UJ..
Sentiasa beringat pada diri kita agar selalu bersyukur atas apa saja yg Allah kurniakan..

nas said...

Salam uncle..
erm..nyesal gak xdapat tengok citer tue...yelah..bz sket...xdpt tengok...bila kawan2 ckp citer tue best n banyak gak pengajaran leh amek :/

nas said...
This comment has been removed by the author.
bofoyengfeng said...

amin...moga kita dalam golongan orang yang bersyukur.

uNcLeJoE said...

@anna - a'a lupa lak tajuk nye sebab tengok dah tengah2.. a'a betol betol ayat tu lah yang paling meyengat...

@IJ - mudha mudahan... insyaAllah .. amin

@fida.. mula - mula macam tak layan sangat sebab TV3 kabur campur sound tak berapa nak clear je.. tapi macam best lak...so layan.. a'a ayat-ayat akhir tu lah yang paling menyengat kan...

@ozzy... mudah mudah insyaAllah.. Amin...

@owhh tapi nas katanya citer tu macam dah pernah tayang je sebelum ni.. UJ pun tak perasan lak... owhh ada member2 sembang citer tu gak ekk... OK r...kalau muda2 dah fikir hal2 sebegitu ...hehehe

@bofo ... amin...

nas said...

Salam uncle...
pasal hadiah tue..thx banyak2 coz hadiah yang diberi mmg cantik dan bermakna buat nas...siap bagi surah yasin..terasa gak sbab da makin jarang nak bace...hu3
nanti nas nak buat entri special buat semua orang yang menghargai nas termasuk hadiah dr uncle tue...
yelah,blog da nak berusia 6 bulan da xlama lagi.. :)

qusyairi said...

salam alaik wbt UJ!

long time no see..
hehehehe...

maaf sgt2..
tahun y agk hectic..
huhu

terimakasih sbb masih igt
=)

*komen utk post ini..

-manusiakan bisa menghargai bilamana sesuatu nikmat itu hilang,..kan?

bila hilang..fahamlah erti syukur..
ke guane?

uNcLeJoE said...

@nas - thanks .... semoga baik-baik hendaknya ok..

@qusyairi - betol.. rasa memerlukan bila dah tiada kan...?