Social Icons

Saturday, April 10, 2010

hobi ke koleksi?

bercerita lagi tentang hobi... weekend ni tidak banyak kerja yang perlu dilakukan seperti selalunya.. tapi banyak juga habiskan masa di luar... ikut kawan-kawan yang ada kerja... dan merewang ke sekitar kampus juga... lihat pantau students yang buat karnival jualan siswa niaga... hebat gak mereka ni ... belajar berniaga nanti dah grad boleh jadi usahawan bumi yang berjaya.. jangan lupa nilai-nilai murni yang sentiasa dipupuk perlu juga dipraktikan kalau tidak.. jadi lah bisnesman yang leka dengan kejar laba dunia sahaja tapi pahala untuk bekalan akhirat entah ke mana.....

uiksss mana pergi la ekkk ... sebenarnya nak ckp pasal hobby...kalo sebut hal hobby ni mesti kalau dulu kumpul stem... baca buku... main bola... ingat lagi time sekolah rendah mesti kalau karangan bahasa melayu ke english ke, tulis tentang hobi, mesti tajuk nye - hobi saya - my hobbies - kan? hehehehe tapi jangan lupa... kumpul setem ni pun hobi yang mahal gak..

So now, what is 'my hobbies'?" If i have not remember wrongly, however faintly it may seemed, i had had few hobbies. And remember that my school teachers had asked us to write essays of "My Hobbies" before. And amongst friends, we also discussed and sometimes even bragged about our hobbies. "I like football. It's a team game, so it makes me a good team player" and another will say "My hobby is playing piano. I will become a famous pianist when I grow up". itu lah serba sedikit cerita di sekolah rendah dulu.. tapi UJ kebiasaannya time kecik kecik sekolah rendah dulu tak sempat la nak fikir main piano bagai... main rekorder pun kira best sangat dah... lagi pun tak ramai yang suka dan ada piano kat sekolah tu... yang ada biasa mereka yang parents dorang kaya-raya je... tapi yang best dorang tak pernah lokek ajak join sama.. try gak la sekali dua tapi bukan UJ nye minat la... so tak perlu paksa...itu hal sekolah rendah...

Years later when we reached secondary school, we were not asked to write essays of "My Hobbies" anymore since it seems to be a very ridiculous topic hehe. However, during this time, we live to our hobbies. We continue playing football whenever we are free. Perhaps, they continue playing piano. but i realized i am not a sportman enough.. hence all the sports life, i do for physical exercises reason not more than that. nothing for competition, not for champion.. heheh kaki bangku arrrr... Those were the years, man... Those were the years where what we call FUN.

aikk apsal lak tetiba je gambar ni lak kuar... suddenly appear in our story, landed in front of our eyes lak...silap landing ni....

kite sambung balik citer hobby tadi ekk...Then again, years passed. Everyone is now either attached and employed into a public sector like what i am in now or corporate, or being self-employed. All our time is devoted to our newly found 'hobby' from sunrise in the east till down in the west. Pls remember always if there were clashing of appearing of the sun... kiamat sudah dekat...tanda akhir kawan.... There are even time when we have to stay back until as late night and dawn. Many even continue during the weekend.

UJ suka juga gardening, i like gardening in limited space of my balcony that i named it 'taman cinta' like this blog too...most of our plants are keladi, keladi and keladi....nice..

tapi best jugak kalo citer hobby ni pasal koleksi... hmmm so amongst collection that i have is like what appeared suddenly above... model of aircraft.. yang tu AirAsia.. UJ sendiri tak pernah naik lagi AirAsia ni... sebab belum ade peluang. but i was told for the coming course in Penang some time in May.. we need to travel by flight... hmm tengok la camne nanti ... lama jugak dah tak naik kapal terbang ni.. last pun time balik dari Jordan dulu kalau tak silap la...ek elehhh macam la jenis selalu naik kapal terbang pun...ahaaa below is another one of my collection.. yang ni member UJ yang kasi ... best gak...yang ni MAS.. ntah apa model lupa lak.. malas la nk hafal nombor2 dia. it makes me dizzy with numbers sbb tu i took linguistic rather involved in many numbers and figures tapi ... masa SPSS kena bernombor-nombor jugak kan...hmmmm

yang kat bawah ni plak is also another model that i bought it long time ago.. somewhere in KL.. lupa da kat mana... this is one of american flight company... but this model is koman skit la dia nya model..yang dah siap ... biasa nye DIY .. ade thrill skit kan nak pasang...



cakap pasal koleksi-koleksi ni kan... terfikir jugak UJ napa laaa koleksi aku ni semua nya mahal-mahal je harganya... tak ada ke koleksi yang boleh wat tambah duit ke ni wat ngabih duit adalah... banyak lagi koleksi kat bawah ni scrol la...hehhehe


ni koleksi shot glass and mug yang UJ simpan...since there are so many shot glasses and mugs out there so i tried to make my collection limits for educational intstitutions sahaja..l so tak perlu la banyak space to keep it... reasonable la jugak with my carreer.. yang tengah tu pelik skit .. UJ dapat dr my niece who her degree in indon.. Universitas Islam Negeri SH jakarta.. tq angah..
kat bawah ni ada gak lagi skit...

ahaaa yang ni shot glasses. from Oxford university ngn Aston University.. member UJ yang study kat UK tolong belikan... cek-cek harga satu-satu dah dekat rm50.. hmm mahal jugak .. yang hitam tu our local universities la.. UKM ng satu lagi tuh UM.. not bad...banyak jugak local U yang belum UJ dapat kan lagi...kekadang bila ingat balik time di middle east dulu... payah tol nak jumpa menda-menda gini.. so tak de langsung koleksi from there.... hmmm i miss damascus..
kat bawah ni lain skit ... tempat UJ pernah berkerja dan yang tengah tu tempat paling best pernah UJ belajar ... IPGM Kampus dato' razali KT .... the place where i learnt how to teach hehehe maktab tempat UJ amik diploma pendidikan dulu... seronok betol belajar kat maktab... beza jauh masa duk kat Universiti...


hmmm banyak lagi koleksi menda lain tapi tak pe dulu la.. tunggu entry lain lak... owhhh baru teringat... just across my mind... ingat lagi UJ waktu nak sangat satu menda cam ni kat sebuah local U di negeri 9 dulu ...malas la nak sebut university tu.. UJ kena halau dek security guard.. sebab masuk tak de pas and a i was wearing a bit messy and sloppy la kot... pakai pun selipar jepun je.. nak gi beli kat koperasi dorang .. tanya2 org kat mana dalam kampus tu ... dorang cakap kat canselori.. last-last dia halau lak tak kasi masuk..sebab my attire dint meet la ngn dorang nye etiqute... hmmm salah UJ jugak mungkin... so pengajaran lorr...

4 komen:

Afida Anuar said...

Wowww...clas2 koleksi UJ eh..canggih gituw..hehe.
Hurmm...fida ada je kawan belajar kat obersi. Tapi tak terpkir pulak nk suh diaorang belikan mug U diaorang. Tp yang biasa mmber bagi, keychain..keychain..dan keychain..hehehe..

PS:kapal terbang tu berapa hinggit eh sebiji?erkk

zulkbo said...

salam..
nanti dah penuh kena ada bilik khas
tidak bersepah nanti..kena pulak ada
anak kecil datang..sakit jiwa jadinya
koleksi kesayangan baraii..he he

r.o.l. said...

Tengok koleksi UJ buat saya teringat kepada koleksi kit model Mobile Suit Gundam kawan saya. Alhamdulillah Allah kurniakan dia dengan baby perempuan yang lemah lembut... :-)

unclejoe said...

to fida - hehhehe...keychain banyak gak... tp ade juga yang UJ transform kan ke fridge magnet..my wife suka lekat2 mende gitu kat frdge... fida tak pernah jumpa antara fridge magnet yang ernah jumpa kat trg....ada fridge magnet masjid terapung ngn kristal...cantik la...

to zul - a'a .. wat masa ni simpan kat dalam almari ade cermin je dulu.. insyaallah lah kalau dah ada umah sendiri nanti kot...tapi nak balik kampung kat terengganu dulu...tak nak laa terus kat johor ni... hmm biasa lah .. tanah tumpah darah kan ...trg darul ikang..hhee

to - rol... owhhh kalao koleksi yang cam tu rol lagi sesuai kot...heheheh study ekk wat master or phd.. good luck..