Social Icons

Monday, April 26, 2010

karangan bahasa kita, bahasa kebangsaan kita

hujan hari ni kat Desaru... Yang paling best bila hujan... tidur... tapi hari ni Isnin ... so jangan nak mengarut... mung kerja arini Joe... Baru UJ perasan n teringat .. lama dah UJ bace dan sememangnya tergelak besar ...bukan student tu je tapi cikgu yang memeriksa karangan ni pun lawak gak...ni pun macam ada kaitan dengan kerja UJ n kawan-kawan di pejabat ni... nak tahu apa dia scroll bawah...



UJ dapat ni dari blog KHAIRI - part email di inbox kalau tak silap... lama dah bace ni.. yang jadi nak letak balik nak kongsi ngn semua ialah... email ni lawak n kelakar habih... kalau lah dapat trace sapa budak ni .. UJ nak ajak sangat dia ni join kontes si Khairi tu kan.. mesti tambah gempak n gamat kat blog Khairi ....ehehheh

namun bukan niat UJ nak wat lawak lak... kalau diteliti, banyak perkara yang boleh diulas dan diolah bahkan ia akan menjadi karangan yang baik... jika diamati, mungkin ini peringkat awal dan kesalahan tatabahasa tak perlu diberi perhatian yang lebih, memadai apakah isi yang nak diutarakan. membuat karangan di peringkat rendah, perkara pokok yang nak disampaikan perlu difokuskan, dan akan tersendiri mempelajari kosa kata dan diksi yang sesuai untuk digunakan sekaligus nahunya pun begitu..jangan berhenti di situ sahaja susulan demi susulan perlu dibuat supaya terhasil satu impak yang maksima dan positif hanya dari selawak karangan sebegini..eceh!!! macam cikgu BM la plak...

syabassssssssss untuk cikgu ni..dan juga anak didik mu yang itu...

10 komen:

nasikputeh said...

hahaha....

saya sangat takut baca karangan budak ini seekor.. eh.. budak ini seorang..
jadi saya menutup pintu kerana saya sangat takut..


hehe..

sukiman said...

pelajar ni buat karangan dalam ketakutan kot...

Afida Anuar said...

UJ, budak-budak sekarang ni ramai yang kreatif-kreatif..kalah kita zaman dulu2..hehe...

unclejoe said...

nasikputeh - hehehhe...mungkin dia baru belajar nak menulis karangan...dan perbendaharaan kata masih terhad barangkali

sukiman - entah lah mungkin jugak...

fida - ramai yang kreatif tapi bidang bahasa, sastera atau kemanusiaan ni kurang sebab tu generasi lately kurang juga sifat kemanusiaan nya... ada skit tempang di situ apabila kemajuan material tidak diiringi dengan pembangunan kemanusiaan yakni rohani ....ishhh betol ke apa UJ ulas ni ...ok je laa

Mesintaip: said...

Hahaha...ni akibat pengaruh cerita/drama hantu yang kian melambak dalam tv kita. Drama hantu kita memang agak lawak, jadi pelajar ni pun buatlah cerita lawak tentang hantu..
apa-apa pun, tahniah buat pelajar tu. Dia sudah mencuba sedaya upaya.

bofoyengfeng said...

cemerlang beb...hahahaha...

BaDBoYs said...

tahniah sebab dapat wanita yang didambakan...

unclejoe said...

mesinTaip - tol jugak... tapi citer-citer hantu kat TV tu tak bagus gak ekkk untuk bebudak...dah lah tahyul.. buat bebudak takut hantu dr takut Tuhan...uishhh


bofoyengfeng - belasoh jerrrr...

badboy - hmmm terimakasih hihihi.. dah setahun dahhh

Amrixxx said...

salam..
rasanya dah menarik karangan budak tuh..
masa aku sampai darjah 5 karangan aku teruk camtuh kot..huhu :D

unclejoe said...

Amrixxx - w'salam entah-entah ni Amri nye uhuhuhu