Social Icons

Wednesday, April 7, 2010

origami 2


dua tiga menjak ni cam asyik bunga je .. ntah jadi mat bunga plak.. hmm ye la orang baru bercinta kot... hehhehe TP bukan ke Allah suka yang indah dan bunga itu indah kan..?

Dah lama posting ni UJ tak publish... still simpan dlm draft jer.. tak pe lah walaupun dah lama.. masih lagi boleh dijadikan bahan lak kat sini...sejak akhi-akhir ni macam banyak sgt peristiwa nak ditulis, tapi sampai waktu macam ghaib sebegitu ..tanpa jejak.. apatah lagi buat masa ni kekangan waktu cukup menghambat UJ untuk mengadap skrin komputer ni lama-lama... namun UJ usahakan jugak mencuri masa..agar tidak lah ia sekadar rentetan lama sahaja...kali ni banyak pula UJ nak ckp pasal hobi la.... nak komen pasal lain tak pe dulu...text yang lama ni dulu patut didahului agaknya...

origami.. seni lipatan yang rasenye dipelopori orang jepun..terlalu kreatif mereka dalam seni ini.. sehingga bermcam2 bentuk boleh direka dan dicipta dari pelbagai material.. dan mereka sudah tentu tidak lokek untuk berkongsi seluruh alam semesta..global.. tentang ilmu ini.. kalu tidak, masakan kita boleh melungsuri hanya di internet dilengkapi dengan teknik-tekniknya sekali begitu juga dengan video nya kan...

kesempatan ini la UJ ambil dijadikan acara memenuhi masa lapang... tapi bukan UJ sangat sebenarnya...sekadar menemani isteri tersayang sewaktu itu.. mudah-mudahan anak yang lahir mengikuti jejak ibuayah mereka, kreativiti yang dipupuk sejak dalam kandungan lagi..moga-moga seni yang baik dan halus dapat diterap bersama...

UJ sendiri sebenarnya ... memang langsung rasenye tak kkan sentuh laa dan tak kan berusaha untuk buat semua ni.. tapi entah la.. bila dah kahwin ni ... apatah lgi dah dapat baby ni ... benda yang UJ rase agak payah nak libatkan diri .. .. jadi macam satu habit plak..namun rase tak menjadi masalah sekiranya aktiviti tersebut adalah perkara yang bermanfaat, sekaligus dapat menghindarkan dari kita membuang masa tanpa sebarang impak positif ...

ahaaaa tgk gambar2 ni.. pada mula nya bila dah siap ... macam tak best sangat tengok... tpi bile letak dlam almari cermin..satu imej yang baik terhasil plak.... ni bukan UJ buat ni...rumit la.. .. rimas dan memang hilang sabar kot .. kalo kena wat....kertas tu mesti koyak tak pun tak kan terhasil la sekuntum bungaa seprti ni...


ni lily .. semua tu .. kertas2 recycle... yang UJ simpan sejak UJ bekerja... memang perangai UJ suka simpan.. dan tak suka buang .. walaupun kadang2 jadi sampah memenuhi stor...namun sekarang sedikit sebanyak dah nampak 'sampah' yang UJ simpan selama ni ada... agenda sendiri boleh dihasilkan...yang ni pun lily gak .. tapi kecik sedikit dr di atas ni... ahaaa yang tempat letak bunga tu..ahaaa itu UJ memang try sehabis mungkin memenuhi cabaran isteri UJ ... haaaa jadi



yang ni plak nampak cam bunga ros tak...??? lipat-lipat kertas ni ... last-last letak camni boleh jadi nampak cam bunga la... hmmm kreatif juga dorang yang reka seni lipatan ni kan..

ahaaa yang ni memang cm bunga ros skit kan... tu semua tu sebenarnya... cover-cover assignment yang tak jadi .. ntah partition file apa la dulu-dulu... simpan berzaman peram .. bila dah kawin last-last isteri UJ jadikan ia bunga plak.. menarik kan.. hhehehe

yang last ni ialah.. lebih kurang pineapple la... ahaaa ni UJ ni buat ... heheh nak jugak ...nampak cam susah ... tapi senanng je rupa nya nak buat nenas ni... semua ni kecik kecik je...alaaa klik je di youtube ni semua ada... ikut jer...lepas dah siap semua kite kumpul dan letak dalam almari cermin jadi lah camni...



bile sekali imbas cam bunga plastik lak.. padahal kertas terpakai jer... ni semua bukan la barang hantaran kawin ke apa... hanya memenuhi masa lapang bersama isteri..layan jer...almaklum la.. pada UJ ni lah masa UJ sedang bercinta....time tu baru lagi kawin....UJ belum kenal secara mendalam siapa isteri UJ sebelum kawin, kami kahwin ikut pilihan adik-beradik UJ yang aturkan ye lah.. mak ngn ayah dah tak ada.. dan UJ akur dengan pilihan mereka... so mungkin ini la masa yang sesuai untuk melakukan banyak perkara yang insyaAllah boleh manmbahkan lagi kasih dan cinta antara kami berdua..dan dalam 'percintaan' ini Alahamdulillah genap setahun kami kahwin... tup tup baby pun lahir...bertambah-tambah lagi la bahagia kami.. ye lahh cinta sesudah kawin semuanya HALAL... so....lucky la... heheheheh...aikk lencong mana lak ni....

terfikir balik UJ... kerja-kerja remeh dan serewet cam ni UJ cukup anti .. ingat lagi time belajar di UPM dulu.. bila ada je kerja atau projek yang melibatkan pameran ke kena buat ... uiksss cukup malas la .. men gunting-gunting gambar, tampal2 kat bunting dll yang sewaktu dengan nya... uiksss cukup rimas nak buat .. liat jer... tapi ntah la .. bila dah kawin ...ini la hasilnya....

semua ni boleh dpat kan tunjuk ajar di link ini.

4 komen:

Afida Anuar said...

Wowww...wowwww...kagummmnyerrr... comellnyerr...
nak buat jugak,tapi masalahnye tangan fida tak seni..buat la apa saja yg melibatkan seni..pasti hancus..erkkk.

respek arr kat UJ dan isteri....

unclejoe said...

tak jadi bunga pun boleh jadi ... kapalterbang ke... sampan ke... huhuh UJ sendiri pun tak reti...

sukiman said...

kalau buat bunga mawar banyak2 tentu cantik...

unclejoe said...

bunga ros mawar la kan...
ade gak sukiman...