Social Icons

Sunday, February 7, 2010

ketika cinta bertasbih

kali ni UJ posting pasal novel dan filem dan juga filem dan novel....dan best nye pasal CINTHA baru lah kena skit dan relevan dengan 'taman cinta'.
TAPI
mungkin bukan cinta biasa dilihat, didengar atau diprkatikkan, mudah-mudahan ia adalah cinta dibawah naunganNYA... ameen
-------------------------------------------------------------------------------------------------


Ketika Cinta Bertasbih(KCB)
sebuah cerita menerusi dwi logi novel dan mungkin akan menjadi trilogi dan banyak logi lagi ...jangan logi yang itu sudah lah...hasil tulisan HABIBURRRAHMAN EL SHIRAZY, seorang novelis indonesia yang tersohor di nusantara ni kan bahkan juga di timur tengah... apabila novel nya yang terdahulu iaitu
Ayat-ayat Cinta(AAC)
yang meletup dan menjadi best seller tapi tidak seperti filem AAC pulak...tawar je kan.... bagi siapa yang pernah menontonnanya...dan membandingkan pula dengan cerita dalam novel bagi sesiapa yang membacanya, mungkin rasa ada perbezaannya kan...malah sedikit jalan cerita pun berbeza dan apa yang tak tertonjol dalam novel,timbul jadi penting dan utama plak dalam filem kan....kalau tak silap UJ dah dua kali ditayangkan di channel TV tempatan kita...apa yang nak dikomenkan oleh UJ pasal novel AAC ni...ehhh ni pasal KCB ke AAC ... alah tak kisah lah...kan ni taman cinta....hehehehehe....Rasanya tidak pantas lah UJ nak komen, penulis novel itu pun memang dah terkenal... dan memang cerita dalam novel tu pun memang best...Cuma UJ kurang best lah tgk filem nya...dan UJ berpendapat, Habiburrahman sendiri pun bersetuju dengan pendapat UJ heehheeh dan pasti tidak bersetuju dengan beberapa watak yang dimainkan dalam AAC...



Watak Fahri misalnya, agak lemah, seorang yang putus asa serta lebih cintakan dunia dari agamanya. Sedangkan dalam novel hmm dia seorang yang kuat agama, tawadhuk dan begitu tawakal dalam urusan hidupnya... ishh banyak komen gak UJ ni... begitu juga dengan beberapa watak lain seperti Aishah yang agak show off dengan kekayaan sebaliknya di dalam novel dia ialah seorang jutawan yang low profile. begitu jugak watak Maria yang keterlaluan dalam filem tetapi tidak dalam novel...settingnya pun kurang memberansangkan kerana banyak scene difilemkan di India bagi menampakkan timur tengah... tak real la kan....



Dan UJ pun sempat jugak menonton filem menerusi DVD cerita Ketika Cinta Betasbih 1 dan Ketika Cinta Betasbih 2, beberapa hari lepas bersama isteri kat rumah dan sememangnya UJ pun dah khatamkan dua-dua buah novel tuh... dan kali ni memang tidak mengecewakan... bahkan terlalu banyak ilmu yang diperolehi bukan sekadar hiburan je ... best la cerita dia... so UJ just nak ckp novel dan filem ni memang BEST....

Lagi pun scene memang tol-tol kat mesir...tapi lagi best la kalo dia campur skit sebanyak tentang pelajar Malaysia kat mesir atau pe pe yang boleh dikaitkan ke.... seperti ada seorang wataknya yang ingin transit kat KLIA sebelum ke jakarta... boleh la masuk ruang angkasa cyberjaya kot.... Cyberjaya ngn KLIA kira tak de lah jauh sangat kot...silap-silap tershoot lak Fida kat situ... tengah beli ais krim ke ape ke... ishh melalot lak... aku tak nak jadi khairi ..... heheheh..... akan berbangga la orang kita kan...ada je nak sebut nama orang lain dalam posting ni... itu lah hebatnya dorang kan...

Bila malaysia nak buat filem sebegitu ekk.. dulu time nur kasih .. heboh la jugak sekejap kan... dan pas ni dengarnya RTM plak akan ... dari damsyik ke perlis ... apa tajuk nye ek... ahaaa Nurul Iman... kat astro oasis pun kata ada yang digarap dari sebuah buku tulisan hasrizal abdul jamil atau saifulislam iaitu aku terima nikahnya...



tapi semua tu UJ lum tonton... Nur kasih pun kira OK laaa cuma itu cara malaysia sementara indon lain ekkk.. tp ntah laaa KCB banyak tinggal kesan bile menontonnya.. mungkin sesuai dengan jiwa penontonnya kot... pasni rakan rakan UJ yang satu tempat kerja or mungkin yang kenal UJ akan kata UJ jiwang, bile terbaca posting ni... sbb bincangkan kisahh gini dan tgk cerita ceriti mcam ni ... hmm peduli hape kan..... UJ tengok ngn wife UJ... boleh rapatkan lagi hubungan al-maklum la kawin pun lum sampai setahun.... hehehehh sempat gak promo..

kat you tube UJ tengok filem ni banyak memberi ulasan KCB dilakonkan oleh majoriti mereka yang pertama kali berlakon hanya beberapa ketol je memang sudah pelakon-pelakon filem.. dan dalam filem ni sendiri penulis novel ini pun berlakon sama sebagai watak kecil.. namun tampak berkesan...waduh best bangat.. cerita nya natural sekali... filem KCB 1 banyak scene nye dilakonkan di Mesir... cantik tempat nya ... UJ pernah ke sana waktu banyak duit dulu... hehehe dan scene banyak di Indonesia bile tengok KCB 2...

pandai tol orang indon ni kan... ok lah ... mungkin ramai dah lihat nya... kalo lum elok lah tonton... untuk fida yang tak lama lagi or tak tak lama lagi nak makan nasi minyak ok gak tonton... hehehhe...

menonton ketiga-tiga filem ini (AAC, KCB1 & KCB2) sebenarnya tidak begitu besh berbanding dengan membaca novel nya.

UJ- sesekali teringat sesetengah indon kat malaysia yang buat kacau dan jahat .. rase geram plak....tapi tidak semua ada jugak yang betol-betol mencari rezeki yang halal

4 komen:

Afida Anuar said...

huh..sy jadi 'pelakon sampingan' pulak dalam entry ni..terima kasih2..hehe...maluu time tengah beli aiskrim pulak tuh..hahhaa

UJ,saya dah tengok dah la KCB 1 & 2 tu...mmg best..cuma KCB 1 mcm ada bosan sket.. KCB2 siap menitik lagi air mata..sedih bangat!!

Ayat2 Cinta, novel lagi best dari filem dia kut...

unclejoe said...

fida kat cairo ke sekarang?

UstazCahaya said...

Salam ziarah Uncle Joe.

Ayat-ayat Cinta tidak begitu menarik perhatian saya. Saya baca dan tonton pun semata-mata kerana orang baca dan tonton, tapi saya tercari-cari kok kekuatannya di mana. Watak Fahri itu keterlaluan 'sempurna' bagi saya.

Sebab itu, saya agak lambat membaca dan menonton KCB. Tetapi, ternyata KCB lebih mantap. Ternyata, watak Khairul Azzam, lebih 'menusiawi' dan 'membumi'- ikut istilah Indon.

KCB juga lebih memotivasikan. Tidak ada watak-watak yang super sempurna dalam KCB. Malah watak Ustaz Mujab juga digambarkan sebagai seorang yang agak menyinggung orang lain.

Dalam KCB, Ustaz Habib mula menghargai peminat beliau dari Malaysia;-)

unclejoe said...

ye saya setuju dengan komen ustaz .... watak yang tidak terlalu perfect itu sebenarnya lebih nature untuk menjadi ia diterima sebagai realiti ...

terima ksih ziarah ustaz.. sama sama menziarahi...