Social Icons

Wednesday, February 24, 2010

the rainbow troop

LASKAR PELANGI - tajuk pun best ... citer-citer cam ni lah UJ minat sebenarnya... memang tak ada langsung pelakon terkenal... sebenarnya sebelum ni UJ tak tahu pun pasal filem ni. Yang pernah dengar hanya lah lagu nye laskar pelangi... tgk kat youtube semalam baru tahu pe bende lah yang dinyanyikan tuh....ia sebuah filem yang diadaptasi dr sebuah novel.. karya sulong pulak tu seorang penulis novel Andrea Hirata.. dan sebelum-sebelum semua tu.... UJ bukak, blog seorang kawan blogger ni ...dia pun tulis tentang yang ni... baru lah UJ terus google dan youtube pe yang kaitan... ye best.... mengenai komen blogger tu boleh klik kat bawah ni....

rasanya hampir tak ada pelakon terkenal dalam tuh....dan mungkin penduduk tempatan di situ ...yang unik pulak.. mereka bertutur dialek tempatan yang hampir-hampir sama macam orang Malaysia...mungkin masih di bawah lingkungan geography kepulauan riau-lingga yang pernah menjadi pusat bahasa Melayu bahkan bahasa Melayu yang dipertutorkan banyak orang di bahagian selatan semenanjung dan KL ... dengan tidak menggunakan sebutan baku.....dari sini kan??????? betulkan UJ kalau tersilap.... s

Setting yang dimaksudkan dalam filem ni ialah di sebuah pulau kecil di sumatera selatan, indonesia..pulau belitong namanya...dan dikhabarkan filem ini mendapat sambutan yang cukup bagus di sana? macaman pulak kalau filem sebegini dan seumpama ini dilakonkan oleh mereka yang tak hensem dan tak jelita ...di Malaysia...? dapat sambutan ke? entah laaaa... Mungkin rakyat Malaysia merasakan menonton filem hanya sekadar hiburan semata-mata dan tidak mahu terlalu banyak campur unsur-unsur lain yang boleh diambil kesempatan menjadi sisipan di situ. walhal dengan menonton filem selain plot yang kita nak tahu ... mungkin tidak secara terus, penonton juga boleh mencedok ilmu yang digarap menerusi lakonan yang mantap oleh para pelakon walaupun tidak terkenal dan mungkin tidak perlu seksi untuk menarik orang melihatnya...


bercakap mengenai filem-filem sebegini, teringat pula UJ waktu masih belajar di kampus dulu, UJ pernah menonton filem ini... tapi tengok CD jer.. beli kat entah mana la...time tuh DVD tak glamour sangat ada pun mahal.. UJ tak reti lak nak masuk panggung hehhehehe.. ajak member-member sekor pun tak berminat... malah dorang pelik lak .. Kenapa UJ teruja sangat dengan filem tuh... tapi berkali-kali UJ tengok, UJ tetap tidak beberapa faham... ingat lagi tentang dari Jemapoh ke Manchester...???? huhuhuh.. yang best filem ni lah yang UJ buat topik presentation kat kelas, time belajar dulu...dapat jugak UJ menarik perhatian orang dalam dewan kuliah pasal filem ni walaupun UJ sendiri tidak beberapa pasti, pasal plot filem ni... tapi agak-agak UJ pun banyak jugak ia muatkan untuk mengkritik tentang kehidupan di negara kita ... filem ni arahan Hisyamauddin Rais...


TAPI apa kata orang luar tentang filem ni ... UJ bukak balik walaupun dah lama UJ pernah bercakap tentang filem ni .....dan memang tak dapat sambutan pun filem ni kat Malaysia... almkalumla .... filem jalanan dan bajet murah ... orang Malaysia suka tengok filem yang ada kelas... tapi apa maksud kelas yang menjadi konotasi orang Malaysia....filem ni banyak setting nye di Kuala Pilah dan mungkin di Jemapoh sendiri...


Yadi and Madiz are bored out of their minds living in Jemapoh, a village so remote that cows are more plentiful than people and are also more interesting. The pair decide to steal a car and head to the mythical Manchester. Yadi dreams of seeing his favorite soccer team Manchester United, and Madiz longs to be reunited with his long-lost father, whom he heard was living in Liverpool, which he assumes is somewhere near Manchester. On the road, the pair meet a rocker from Singapore, skinheads and crazy kidnappers, all the while hoping that Manchester will pop up on a road sign before too long.Hishmuddin Rais' debut feature film marks a significant departure from traditional Malaysian cinema in its fresh and youthful narrative expression, and emerges as part of a new wave of Southeast Asian cinema.
(by Christian Gaines, for the Hawaii International Film Festival '97)

ada satu lagi dari jiran kita seberang tambak Johor ni jer.....

What happens when you're a Manchester United fan who lives somewhere in Jemapoh, Malaysia? Why, go to Manchester of course. This first road movie by debut director Hishammuddin Rais is an offbeat adventure across the country's multi-cultures. From meeting punk rockers and skinheads in a bar to encountering crazy kidnappers, this one pulls out all the stops. And yes, they do get stopped for speeding.

(extract from the Singapore International Film Festival 1998)


ahaaaa satu lagi ni filem yang belum UJ tengok... tapi mengikut blog yang UJ ikuti ... filem ni tidak mendapat sambutan di negaranya sendiri tapi di sambutan luar biasa di Amerika dan Eropah bahkan filem ini sekaligus dikatakan juga ... berbicara tentang Islam dan bagaimana pandangan dunia terhadap Islam.

http://www.ibnuhasyim.com/2010/02/filem-mnik-dingin-di-mumbai-respon-di.html


apa tajuk filem ni ye..? oooohh baru ingat ......MY NAME IS KHAN....ade orang cakap ...apa ada pada nama... sebenarnya nama begitu penting walaupun Shakespeare sendiri pernah kata sebegitu kan..... 'what's in a name?'.... uikss mesti laaaa.... nama penting pe........

.... dalam apa jua filem yang dibicarakan di atas sudah tentu diselitkan dengan tema kasih-sayang.. a'a LOVE kan..CINTA atau CHEN-TA.... sesuaila kot dengan tema blog ni....


lupa UJ nak masukkan mantera ajaib yang diambil oleh anak-anakLASKAR PELANGI...

"kalau nak pintar, belajar. kalau nak berhasil, usaha"

4 komen:

Afida Anuar said...

Review pasal filem pulak dahhh blog UJ ni..wahh makin menarik!!

Teringinnya nk tengok my name is khan tuh...menarik jugak kisah dia bila baca review citer ni kat blog sapa entah...hurmm.. dah lama benor rasanya tak tengok hindustan...ada dekat 2 tahun? ke sejak balik dr india aritu? erkkk

unclejoe said...

hahahahha... filem filem tertentu jer... huhh tapi mesti ada kasih sayang and chen ta... kan?
hheheh

Afida Anuar said...

kasih sayang dan cinta itu wajib..pengarah kata kene ada sebagai penambah rasa, kalau tak orang tak tengok..hahahah

unclejoe said...

huhuhuhu.. owh lupa .. kawan blog kiter ni ... oengarah filem...