Social Icons

Thursday, July 22, 2010

Lelaki Berkasut Merah & OZZY

isnin lepas UJ ke KL menghadiri mesyuarat di HQ MARA.... UJ ke sana dengan bas ekpress sahaja memandangkan... hanya mengikuti satu mesyuarat yang tidak begitu major dan juga lagi ekonomi dan tidak meletihkan badan memandu dari Johor ke KL... sudah menjadi kebiasaan di awal awal permulaan semester begini... mesyuarat sebegitu adalah 'aktiviti' biasa...

sampai di sana... owhhh kali ni di Bukit Jalil... jauh juga lah nak ke pusat bandaraya... kena naik pula LRT... alhamdulillah semua ok... sampai di hotel plaza... check in.... hajat nak bermalam di quality jer... senang lagi pun depan dengan HQ MARA... so jalan kaki tak lah metihkan... tapi semua dah penuh... so kena ambil hotel jauh skit lah pulak... UJ ke sana dengan member sekerja yang turut sama dengan 'aktiviti' biasa itu.. jadi tak adalah keseorangan...

malam itu juga kami ke MPH mid valley... sempat merayau dalamnya beberapa jam... dan UJ ada beli 2 novel... tulisan Bahruddin Bekri... hahahah kelakar betul cerita novel... satu nya ialah LELAKI BERKASUT MERAH ... satu lagi DOA UNTUK AKU... UJ sebenarnya mencari Novel ringan tulisan beliau yang dikategorikan PELIT - jurnal persendirian - oleh PTS Litera....tapi sayang.. dah sold out... erkk hebat tol novel tu.. lagi pun murah ... cepat tol habis.. so lain kali dan mungkin kedai2 buku online lah pilihan terbaik...

patut lah novel ini ada tulis SYOK ... rupanya novel-novel sebegini termasuk dalam kategori komedi juga... dan UJ sendiri akui... sepanjang dalam membaca novel ini... banyak ketawa berdekah2 hingga aqila yang sedang nyenyak tidur pun terjaga dek berdekah2 ketawa UJ... yang pelik bila aqila - baby UJ yang dah 4 bulan - itu terjaga kerana gangguan ketawa UJ... dia tak menangis... aikkk dia pun turut tersenyum dan ketawa jugak... tapi tak adalah sampai berdekah2...

dalam satu malam je UJ baca novel ni.. dah khatam... kelakar betul ceritanya... adegan2 dalam nya... tapi ia lebih kepada remaja.. namun begitu mengikut catatan penulis beliau lebih gemar jika novel2 tulisan beliau dikategorikan dalam novel keluarga... dan UJ setuju ... novel ini dimasukkan dalam novel keluarga... selain lawak yang spontan seperti kita menonton filem atau drama komedi... memang banyak terselit nilai2 murni Islam khasnya... ada tersisip ilmu dan cicipan kerohanian di dalam novel ini menjadikan ia tampak seimbang sebagai wadah hiburan dan juga platform keilmuan... secara jelasnya pada peribadi UJ novel ini ingin menyampai kan mesej kemaafan iaitu meminta maaf dan memberi maaf.. dua perlakuan yang patut ada pada setiap insan.... malah kita juga perlu untuk memberi kemaafan dan meminta kemaafan pada diri sendiri juga ... dan ini akan melahirkan rasa syukur dan nikmat hidup sebagai hambaNya...

selain itu setiap amalan kebaikan dan pahala yang dikutip janganlah dianggap sebagai tiket atau pass masuk ke syurga... kerana syurga Allah adalah rahmatNya... dan Dia lebih berhak untuk menganugerahkan kepada hambaNya... bukan kerana kebaikan yang pernah kita lakukan sebaliknya kerana rahmatNya... namun janji Allah tetap benar ... sesungguhnya amalan yang baik akan dibalas dengan sesuatu yang baik juga kelak...

fuhh panjang la plak fasal novel ni... cuba lah baca... insyaAllah akan dapat hiburan sekaligus ilmu juga... UJ dapati ini inisiatif terbaik PTS... dengan menjadikan nilai2 murni dalam setiap karya keluaran syarikat mereka...sebagai inti disamping berhibur... mungkin ini dakwahh...

satu lagi novel yang UJ sempat beli belum lagi dibaca... DOA UNTUK AKU... juga tulisan bahruddin bekri....cuma yang tak best kali ni UJ beli dari kedai buku.. MPH... biasa UJ suka beli dengan penulisnya terus selain penulis dapat terus pulangan... UJ pun boleh dapat tandatangan autograf...best jugak...

dalam memerhatikan MPH ni... sedikit bertambah rak-rak buku bahasa melayu berbanding sebelumnya... sebab kali terakhir UJ ke MPH mid valley ni tahun lepas.. mungkin sejak mereka melancarkan MUTIARA MINDA... jadi buku tulisan bahasa melayu semakin bertmbah.. satu perkembangan positif pada UJ.... -antiPPMSI- hehehe

setelah balik dr MPH ... UJ sempat juga berjumpa dengan seorang blogger... inilah kali pertama UJ berjumpa dengan blogger yang sama-sama blogging di sini.... dia ada mengeluarkan satu produk pencucui lantai dan menjual terus sendiri... so UJ pesan dua set.. keistimewaan produk ini ialah ada campuran ... serai wangi...ini seperti mesra alam dan sekaligus boleh menghalau serangga2 seperti semut lipas dll kat dapur khasnya... so UJ angkat 2 set sebab dapat diskaun.. lagi pun produk Bumiputra Islam ni... UJ support.... kalau nak tahu lebih lanjut boleh berkunjung ke blog beliau.. bicara ozzy...


errkk lupa lak nak riya'kan skit.. heheh novel tadi UJ nak menyahut seruan goodreads malaysia.. 50 buku setahun dan UJ khaskan 50 itu adalah novel.. .. novel LELAKI BERKASUT MERAH ni... dah lupa dah yang ke berapa, kena tengok list balik nanti...tapi dah lebih 30 kot ... hehehe

a'a satu lagi... UJ juga ternampak dua novel tulisan XARINE - bintang2 ke syurga dan Yuda di padang maya... keluaran jemari seni.. bangga UJ sebab.. xarine ni antara blogger yang UJ regular ke blognya... orangnya cool... erkk dan bangga lagi UJ sebenarnya dua-dua novel tu sudah UJ beli.. terus dr penulis, dan UJ dah habis pun baca... dan sudah pun promote.. hehhee

-akhir2 ni blog UJ ni macam makin tak best jer... pengunjung pun dah berkurangan dek lama sangat tinggal dulu sampai bersawang dan semakin hari semakin tidak begitu aktif mengemaskini sebab busy bee..asalannnn

-macamana dengan pengunjung yang ke 5005 dan 5009... erkk.. so friends... ajaklah member2 lepak sini... ajak mak, ayah, nenek ngn atok sekali.. bukan apa masuk percuma je... lagi kalau bertuah dapat hadiah... erkkk sekarang baru dekat 4 ribu ...so ada seribu lagi... cepat2 kan ekkk ... UJ tak sabar nak kasi hadiah ni... hehehehe-


******************

erkkk laaaa 22 hb lah hari ni...hari ni hari gaji...sebab 25 hb hari ahad... dan gaji tak akan dimasukkan pada hari jumaat sabtu atau ahad...so hari ni khamis.. hari ni laa...erkk
cimb-click, bankislam.biz, maybank2u, i-rakyat - laaa ye la... gaji bulan lepas tak habis lagi... riya'nya..... tapi pas klik klik semua yang tersenarai tu... entah tinggal bape lah dalam akaun nanti erk.... hehehehe

12 komen:

Ibnu Jamaluddin said...

Salam...
Lepas UJ menresensikan novel tu, teringin pula di sini untuk membeli dan membacanya... ^_^
Syukran ya UJ ^_^

nas said...

hi uncle...errm...novel tue tajuk cm pelik jerk..
hahahhahaa...
produk ozzy tue uncle da slalu pakai ke skarang??? bagus ar support produk IKS tue....
pst-menunggu pengunjung ke 5005 n 5009..ehehhehe

bofoyengfeng said...

rasa cam nak beli lak novel ni. cam best jek.

zulkbo said...

salam..
nampak gayanya dapat iklan
percuma ozzy kita..kena bagi
sebotol dua percuma ni..he he

uNcLeJoE said...

to IJ - best gak citer dia pasal samseng kongsi gelap... tapi kelakar gak...bace sendiri kan tahu r.. baru saspen..

to nas - hehehe a'a yg pelik tu org tertarik tuh.. OZZY tu baru try... tp so far orait r...

to bofo - beli lah.. dan baca lah... rase sesuai dengan ko nye jiwa r...kot ... hehehe

to zulkbo - hehehehe cdg2 cam tuh r... hehehe

Afida Anuar said...

Bukit jalil tu dah dekat dah dengan putrajaya UJ..hehe...

wahh UJ..dah 30 buah buku dah baca!! sah sah la mmg capai target tuk 50 buku tahun ni...insyaAllah... Fida punya tak kira berapa buah dah baca tahun ni..tapi tak setanding UJ la! Itu sudah pasti!..hehe

uNcLeJoE said...

to fida - gi ng bus ekspres je .. semua tempat rasa mcm jauh jer...

erkkk... mmasa terluang... tapi bila dtg sebok dan tak de mood... satu page pun malas nak belek... yang menjadi jadi skit ni sebab .. TV tak best sangat... siaran tak terang...erkkk

iqbalsyarie said...

eh..blog ni maintain best aje..jgn rso..hehe

50 novel setahun?hmm..pastinya saya tak mampu..hehe

Amrixxx said...

erm..
ko jgn riso UJ.. aku dah book ngan kemat 5005 dan 5009.. aku emel kat ko skg bleh... ekeke :D

ozzy said...

salam UJ...
Terima kasih banyak2 pertama kerana membeli produk saya tu kedua kerana tolong promosi sekali kat sini..moga berjumpa lagi dilain masa..

uNcLeJoE said...

to iqbal - hehe biasalah kerja pun dikelilingi buku2...

to amrixxx - tak de pun email ko erkkkkk

to ozzy - sama sama...insyaAllah kalau ada kesempatan...

najibah said...

Salam, ini kali pertama berkunjung ke sini, hasil menjejak buku Lelaki Berkasut Merah (LBM).

Kalau Tuan berminat, boleh ikut serta dalam program Ganding Baca di Goodreads Malaysia, sebab bulan ini kami sedang membaca buku LBM beramai-ramai.

Pautan ke Ganding Baca:

http://www.goodreads.com/topic/show/382098-faq-ganding-baca