Social Icons

Monday, July 5, 2010

USB thumbdrive

sekarang ni nak simpan apa apa data dari komputer makin senang kan dan makin simple lagi selamat... ada yang panggil flash disk, thumbdrive ada gak panggil pendrive... tp UJ rase orang panggil pendrive tu... sebenarnya.. jenama benda alah tu kot... last last jadi panggil pendrive... macam maggi la jugak... jenama maggi... mendanya instant noodle tuh... hmmm jangan makan maggi banyak2... sebaik2 nye biar selang banyak hari baru boleh bantai maggi balik... teori mana UJ pernah terbaca dulu... amik masa dalam 4 hari kot.... baru boleh amik maggi balik....

tapi sebelum orang gunakan thmubdrive semua tuh... dulu dulu orang simpan data dalam ni.. je.. menda apa lah nama dia ni.. floppy gak rasanya... time tuh.. UJ baru kenal komputer.. guna Lotus je time tuh...ke word star ntah pe nama rr.... tgk bawah ni gambar floppy ni.. besar gedabak kan.. simpan pun tak banyak sangat... dan lembut silap silap terlipat dua.. dah tak boleh pakai.. hilang semua rahsia keagungan dalam tuh...


pas tu makin maju baru lah orang guna floppy ni plak.. biasa panggil diskette kan... menda ni bertahan lama jugak lah sebelum datang USB semua ni... dan sampai sekarang masih lagi ada driver nya kat sesetengah komputer di pejabat.. khasnya pejabat goverment... erkkk awal awal dulu macam cantik gak.. kan mcm dah canggih sangat dah... last last jadi reban atau gok virus lak benda ni... mudah sangat lak hilang datanya.. pas tu tetiba ada je new folder... erkkk ye ke?lama lama baru lah wujud menda orang panggil USB thumbdrive ni... lagi canggih.. kecil-kecil lada jarum erkkk cili padi... macam2 bentuk dan jenis ada.. kadang unik plak... UJ ada jugak beberapa yang secara kebetulan tanpa dirancang membeli dan menggunakan benda2 ni.. biasalah kalau kerja pejabat tak dapat lari menda cenggini kena ada ekk.. kat bawah ni ada beberapa yang memang UJ ada dan gunakan ... setiap kali kena guna erk.. memang tak nak simpan banyak banyak cam ni tapi ada plak sejarahnya sendiri...

ini ialah thumbdrive pertama yang UJ beli dan UJ ada ... yang ini sikit je boleh simpan sebenarnya... 512MB je.. yang ni UJ beli time kena kursus di Kuala Terengganu dulu.. punyalah mahal time tuh... time beli ni dalam tahun 2006 kalau tak silap... rasa kat rm70.. sebab waktu ni menda menda cam ni mahal lagi... kursus di Maktab.... time tu memang banyak perlu nak simpan data .. so nak tak nak beli juga... sampai sekarang ada lagi... laptop pun belum beli lagi.. selalu pergi CC je nak guna internet nak buat assignment....

hehehe yang ni plak.. bukan nya thumbdrive... tp bluetooh nye USB... heheh laptop koman je.. so beli external camni.. lagi pun bukan selalu guna...

yang ni UJ tak tahu berapa harga nya... 2GB kira orait la kan.. sebab dapat FRee... hadiah sempena aku ditukarkan tuh... UJ dulu bertugas di Kuantan .. dekat lerr dengan kemaman... nak balik setiap hari pun tak pe... tapi tugas punya pasal ... dicampak nye ke Bandar Penawar... bandar tempat jin bertendang... dan jabatan di tempat kerja lama bagi hadiah ni... tq..

terlalu banyak menda kena simpan... makin kurang lak space nye.. beli lak satu satu lagi... yang ni 2 GB... tapi selalu penuh.. sebab ade je menda kena simpan.. lama lama jadi tak tahu menda apa yg dismpan..


ini ada satu lagi ... unik tol yang ni... bentuk kasuk bola.. sempena world cup la ni.. alah beli Broadband Celcom hari tu.. so dapat yang ni... tapi storage ciput je.. 1GB pun tak sampai kot..


ahaaaa yang ni lah sebenarnya nak cerita skit.. erkk yang ni paling best paling kecik tp paling banyak boleh simpan 8GB tuh... apa lagi yang ni khairi yang kasi.. sebab ada kontest hari tu.. terima kasih kubakoya... erkkk by the way jangan jeles amrixxx

ada yang cakap ... menda tu je ke yang ko dapat .. menang kontest tuh.. nasib baik ada plak yang tolong jawab... sapa nak kasi hang free ... kira baik la tuh... tq sebab tolong jawab... dalam hati UJ kat yang membe cakap tu - selama ni ko lah yang selalu pinjam thmbdrive aku nye...


camna plak dengan yang ni.. baru real THUMBdrive nye... wat masa ni rasa tak nak ada lagi yang ni... ehehehe

14 komen:

Afida Anuar said...

UJ, fida beli thumbdrive yang 1st lagi mahal... dah la size kecil..128MB rege RM170!!! ni tahun 2002 kut..ke 2003..

sekarang, rege thumdrive dah macam harga jagung selonggok.. yang size 4GB punya! perghhhhh

PS: Tak serung ke pakai yang bentuk jari tu? eh betul ke eja serung? hahahah

Khairi said...

huhu. yg last tu mmg betul2 tumbdrive hahaha.

UJ,harap thumbdrive itu berfungsi dengan baik. waranty ada tapi dah ke sana ke mari tu takut juga la takut function dia tak ikut spek.

maaf selalu terlambat ke pos UJ. biasalah hehehe.

bofoyengfeng said...

gua suka yang kasut bola tu. kiut siot. yang jari tu pun best. baru betul thumb drive!

err..UJ masih kat Penawar lagi ke? dulu gua selalu ulang-alik lalu situ. memang sunyi....heh...

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

huu,,,bila pandang disket...teringat zaman f1 f2 dulu,.,,

maseng2 dok tibai disket kat makmal com...kekeke

r.o.l. said...

Afida, saya pun ada kenangan yang serupa, nak beli yang 256MB fikir dekat 100 kali. Sekarang...

Teringat satu lagi cerita, ada seorang kawan lupa yang simpan thumbdrive dari dalam poket seluar dan akhirnya thumbdrive tadi dibasuh sekali dengan seluar di dalam mesin basuh. Dari insiden itu kami kawan-kawannya belajar satu perkara: thumbdrive tidak kalis air! (Dan masa itu thumbdrive masih mahal.)

uNcLeJoE said...

fida - erkkk serung r... tak de nak beli hok gitu... ganas r...hehe

bofo - la ye ke? keje mana dulu? ramunia ke?

Bro Bayu said...

serung tu pe? serong ek..lepas ni kalau nak simpan data entah..ciput besar taik hidung jer kot..teknology macam2..

Afida Anuar said...

Ahaaa..sy punya komen hilang!!...
ada 'bermuda triangle' ke kat blog UJ ni?hehe...

PS:blogspot mogok UJ..kat mana2 blog pun ada problem komen ni..sabo je la..

Afida Anuar said...

Bro bayu..serung tu....gerun..takut..seriau...

orang ganu panggil serung:D

nas said...

hahahha....nice..
ade evolusi...
tapi nas better gne pendrv yg bese2 jerk...
...
harap2 komen nie xilang..ehehe..blogger pyer probs nie

ozzy said...

salam UJ..
dah boleh buat koleksi tu..cuma kena hati2 juga sebab data dlm pendrive ni pun boleh hilang kalau terlalu lama disimpan..jurujual la yg ckp

sukiman said...

salam |Uj, satu penulisan yang menarik dan bermaklumat...terkenang jaman dulu.

UJ said...

to khairi - tq... semua OK.. insyaAllah.. sebab UJ cadang nak beli netbook nanti so boleh lah tambah storage nanti... sebab netbook kecik sangat nye storage.. memang banyak berguna itu thumbdrive... paling kecik tapi paling besar dalam simpanan UJ..

to nas - heheh guna yang paling selesa dengan kita itu lagi best kan.. heheh tak ilang ... tp banyak lak komen muncul balik arini...hehehe

to ozzy - hehehe tak de niat nak buat koleksi awalnya ... kebetulan jer.. sebab banyak yang orang kasi kan.. dan hadiah percuma...

to suki - a'a zaman dulu diket je kan.. hehhee ade ke thumbdrive bentuk bunga ros????

Amrixxx said...

huhu..
giler ar...ibu jari sape tuh UJ?
mung ker? ekeke