Social Icons

Monday, May 17, 2010

16 MEI 2010

selamat hari guru.... untuk semua pendidik di Malaysia... didiklah anak didikmu dengan iman dan taqwa... insyaAllah ada hikmah di sebalik setiap cabaran dan tribulasi yang dipikul kerana mungkin, suatu hari nanti mereka pula yang menjadi pendidik untuk anak-anak kita...

lama jugak UJ tak update blog ni...setelah lebih kurang 10 hari UJ di luar kawasan ke kursus di utara semenanjung pas tu balik kampung di terengganu untuk majlis aqiqah puteri sulong UJ...alhamdulillah semua berjalan lancar dan agak meriah juga...

hmmm banyak juga aktiviti sepanjang minggu lepas... dan sekarang tika ini, baru lah boleh selesa pandang skrin laptop ni... walaupun baru semalam hari guru dah terlepas, tapi entry kali ni UJ masih nak coretkan pasal hari itu... walaupun banyak lagi entry yang tengah Q...ecehhhh...Q dalam kepala je...hehehe

sebut pasal 16 Mei 2010 mesti lah hari guru di malaysia kan...UJ tak pasti lak di negara lain sama juga tarikhnya....sebab time belajar dekat syria dulu...dorang orang arab ni ada tarikh sendiri untuk sambut hari guru ni....rasanya sekitar dalam bulan februari...

mengingat kan hari guru ni...waktu sekolah rendah dalam tahun 80an dulu...time ni boleh lah...kalo nak dengar cikgu-cikgu nyanyi lagu yang mesti semua guru kat malaysia ni tahu....kalau guru tu di bawah kementerian pelajaran/kementerian pendidikan lah kot....pernah dengar tak lagu...

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan

a'a pastu bila naik sekolah menengah rendah dah menengah atas...UJ tak dengar lagi lagu tu...entah lah ekk kenapa waktu di sekolah menengah cikgu-cikgu kat sekolah UJ bersekolah time tu tak nyanyi...atau mungkin UJ lupa kot...tp seingat UJ tak de kot....entahlah....TAPI setelah beberapa tahun tak dengar lagu tuh....UJ pulak terpaksa hafal lagu tuh....dan buat pertama kali...UJ nyanyi bersama-sama rakan yang lain sewaktu buat diploma pendidikan di sebuah Institut Perguruan di KT...

hehehe itu lah pasal hari guru ni....dan sekarang UJ berkhidmat di MARA... hari guru dipanggil hari pendidik...mungkin untuk seragamkan pendidik MARA yang sesetengah ada dipanggil guru, ada dipanggil pensyarah dan ada juga dipanggil dengan lain-lain gelaran ....dan mereka semua berkhidmat sebagai pendidik...alahamdulillah...tapi di tempat UJ hari sebegini hmmm tak ada kot....maksud UJ tak disambut seperti UJ waktu bersekolah dulu..best gak nanti banyak lak keje kena buat .... hehehe

--------------------------------------------------------

banyak dapat bunga? tanda tugas guru mengharumkan dunia dapat thumbdrive? tanda itu guru data dapat pemadam? tanda guru sentiasa membetulkan yang dusta dapat mesej? tanda guru sentiasa di ingatan... SELAMAT HARI PENSYARAH Thanks for teaching me
- syafiq aizat DIA

SELAMAT HARI GURU, TERIMA KASIH SEGALA ILMU YANG DIBERIKAN SEMOGA DIMURAHKAN REZEKI SELALU:-)
- UCOP UTEM MELAKA

THE WAY U TEACH, THE KNOWLEDGE U SHARE, THE CARE U TAKE,THE LUV U SHOWER, MAKES U THE WORLD'S BEST TEACHER - HAPPY TEACHER DAY
- RASYIDY KPMBP

SELAMAT HARI GURU SEMOGA PANJANG UMOR DAN MURAH REZEKI -
- JOHAN DLM

SELAMAT HARI GURU TO UNCLE JOE -
- AFIQ DLM

itu antara titipan mesej yang UJ sempat muatkan dan kongsi kan di sini...untuk semua yang SMS ....UJ ucapkn jutaan terima kasih....tapi sejak dipanggil pensyarah ni. (pensyarah la sangat) ucapan selamat hari guru ni ... makin kurang sedikit....mungkin mereka beranggapan tidak relevan kot...apa-apa pun UJ ucapkan selamat hari guru untuk semua pendidik-pendidik di Malaysia....

-----------------------------------------------

dalam menjalankan tugas sebagai pendidik yang formal ni... filem-filem di bawah banyak mengajar dan memberi inspirasi, juga tips yang baik untuk kita cedok dalam menjadi seorang pendidik, satu kerjaya yang cukup mencabar di alaf ini..... boleh la kutip dan belajar banyak pengalaman mereka, menerusi filem-filem ini...

english
chinesse
bahasa indonesia
untuk filem bahasa melayu - boleh sesiapa cadangkan? ....
tapi kalau beberapa drama / cerekarama dulu-dulu ada jugak... tapi dah lupa dah ... tajuk....

6 komen:

Afida Anuar said...

Owhh lupa UJ pun seorang pendidik...selamat hari pendidik buat UJ...harap UJ tak jemu mendidik anak bangsa menjadi bangsa yang berakhlak dan beragama;)

UJ, satu lagi cerita yang ada kaitan dengan guru..the freedom writers... menangis gak la fida tengok cite tu..hehe

NAZRINCREWS said...

salam uncleJoe..

selamat hari guru juga buat uncleJoe..jadilah seorang pendidik yang membawa kepada kejayaan di dunia dan di akhirat insyaAllah.

ilmu yang dicurahkan itulah bekalan kita di alam barzakh nanti..pahala secara berterusan kita perolehi insyaAllah.

uNcLeJoE said...

to fida dan nazrin - terima kasih..insyaAllah pesanan yg dititipkan menjadi pedoman sepanjang zaman...

aku bukan aku said...

salam alaik wbt.

selamat hari pendidik UJ!!!
*huhu..walaupun terlambt..

moga bermanfaat..
pendidik antara profession yg byk peluang buat saham..
saham pahala/dosa..

macam..smart ibadah..
hehe..

best dah 'saluran' UJ dpt ni..
moga2 kekal kuat berjuang ok?

=)

uNcLeJoE said...

w'salam wrt wbt

terima kasih ABA - hmm a'a tol la eekk ....medan mudah nak tambah dosa-pahala...kita sendiri yang kena pilih....

insyaAllah...moga2 peringatan yang ditipkan menjadi pedoman sepanjang zaman...

sukiman said...

selamat hari guru...