Social Icons

Wednesday, May 19, 2010

Air Asia & KTMB


minggu lepas UJ ke pulau pinang mengikuti kursus dan bengkel yang dianjurkan oleh majikan UJ...nak tak nak kena pergi...walaupun time tuh...ramai lagi sebok menanda skrip-skrip jawapan student.... ni tugas biasa bila sampai hujung semester di tempat kerja UJ....

memandangkan perjalanan ke sana kali ini mengikuti kenderaan di udara, mungkin satu pengalaman baru buat UJ... sebab lama sangat dah tak naik kapal terbang ....dan kali ini pertama kali UJ menggunakan perkhidmatan Air Asia.... kami bertolak dari sultan ismail international airport senai JB ke Penang international airport....

tak de pe yang nak diketengahkan sangat di sini...cuma UJ teringat dengan jualan makanan dan minuman oleh pramugari2 yang berpakaian rasmi Air Asia warna merah, agak seksi... Air Asia tahu saje lah kan... no outside food allowed... so kalau lapar dalam perut flight tu yang makan masa lebih kurang sejam di udara, boleh la beli dalam itu dengan harga sudah tentu lah berlipat kali ganda mahal dibandingkan dengan kedai-kedai biasa kan....


tapi kelihatan tak ramai yang membeli mungkin ramai dah kenyang...UJ sendiri pun dah siap awal-awal lagi dengan penuh perut...makan siap-siap supaya tak lapar....hmmmm

antara... lontaran suara pramugari - hot tea, iced tea, nasi ayam dan macam-macam lagi lah...tapi tak ramai lak membeli walaupun dengan pakaian yang mereka pakai dah cukup seksi untuk menarik perhatian para penumpang membeli...namun meleset...

eskpres rakyat/sinaran pagi/sinaran petang/timuran -
UJ lupa dah yang menuju ke Singapura dari KL

tapi kenapa UJ beriya sangat nak cerita tentang ini semua... sebab UJ terpanggil kembali dengan memori silam...waktu UJ muda-muda dulu... pernah UJ ambil tren yang berkatil menuju ke singapura dari KL.. dan kalau tak silap itu pertama kali UJ naik keretapi, tahu aje lah UJ orang terengganu, kat ganu mane ada keretapi... kat muzium adalah.... tapi sekarang keretapi barang boleh lah org terengganu nak tengok... sebab petronas-ktmb dan siap pun bina dari kuantan ke kerteh... masa pelancaran dulu pun UJ pernah naik gak... keretapi barang tuh.... heheh...


koc yang ada katil...memang sesuai sebab esok bila sampai kita dah boleh terus aktiviti seperti biasa bila sampai ke destinasi.. tak letih sebab semalam dah tidur nyenyak...

hmmm amenda nak citer tadi ek.... ahaaa.... sambung balik....dan bila sampai beberapa stesen KTMB di pertengahan jalan...mungkin seremban atau bandar-bandar lain menuju ke selatan....ada sahaja makcik-makcik yang akan masuk cepat2 ke dalam koc-koc KTMB sambil malaungkan, apa yang mungkin sama seperti yang UJ dengar di dalam perut air asia, cuma tak adalah dalam bahasa inggeris..dan masih lagi ramai membeli nasi-nasi bungkus dan minuman yang dah siap bungkus....termasuk lah UJ ... juga cepat-cepat juga menyambar dan terus bayar...sebab keretapi sekejap2 je berhenti...

ternyata pakaian makcik tersebut tidak lah seseksi seperti pramugari air asia malah lebih sopan dengan berselendang di kepala sekurang-kurangnya, masih boleh meraih pelanggan yang ramai walaupun dalam keadaan tergesa-gesa...ya mungkin ada perbezaan dan tidak begitu bijak untuk buat perbandingan sebegitu.... namun analogi di sini masih lagi boleh diwajari dengan sebaik-baiknya... itu pendapat UJ...

ini stesen KTMB di tanjong pagar singapura...masuk dalam bangunan ni sebenarnya kita dah pun memijak bumi Malaysia walaupun masih di pulau temasek...

11 komen:

Afida Anuar said...

Siapa kata pakai seksi itu boleh menarik hati? eceh..

fida tak pernah naik keretapi yang ada katil bagai tu, naik komuter,star, tu pernah la..hehe

aku bukan aku said...

aha!..bijak!..

makan kenyang2 sblm pergi ke tempt 'mahal'

*tak puas hati betul ambil kesempatan..
tahulah atas flight x boleh beli mknn kt tmpat lain..tiada pilihan..

=)

waniat kian diperagakan..
datang islam memuliakan kaum Hawa..

kalaulah mereka faham..

ha..ada satu video nak share..
bila2 free jemput2 tgk ya!

http://www.facebook.com/video/video.php?v=109133142430090&ref=share

jane said...

nak seksi boleh tapi kene ade cara=)

weeeeeeeee~
haahahhaha

bofoyengfeng said...

hah...gua dulu masa sekolah slalu naik train...ekspress langkawi...siksa jugak wo...kelas 3..haha..tapi enjoi..

err..gua tak tau pulak terengganu takde keretapi...tahniah le sebab terengganu dah ada keretapi... :)

r.o.l. said...

Saya pernah naik koc Senandung Malam, yang mahal, masa praktikal, syarikat yang belanja. Memang selesa, saya dapat bilik sendiri. Sayang sungguh KTMB tak mempromosikannya. Sesiapa yang cuba, silakan, bawalah pasangan anda (yang halal) bersama.

uNcLeJoE said...

rol - a'a tq... baru UJ ingat... nama senandung malam.... tapi dah lama sangat dah... kalo tak silap.. dalam lewat 90an gitu...

bofo - a'a kelas ekonomi tu ek... haha sakit belakang... pas tu bising dan terang benderang... payah nak lelap mata kalao malam...tp time student...itu jam.. banyak ilham leh dpat...sambil usha gelagat manusia termasuk diri sendiri ekk...

fida - :-) putra, star tu gen 2 la tuh... heheh boleh tarik perhtian orang tgk ... tapi tak nak beli pun...

jane - a'a seksi depan suami kan? hehe

ABA - kalo lapar tahan tahan je la kan... bukan lama pun domestic nya ni.. sejam je... bukan nak gi moscow...eheheh tol tol tol... kaum perempuan cukup istimewa di sisi islam .... sebab tu ada spesel surah dengan nama mereka kan?...perempuan ohh perempuan...

Afida Anuar said...

owhh baru teringat..masa kat india 3 tahun lepas, fida pernah naik keretapi dari Mysore ke bangalore...masa ke bangalore, naik yang 1st class...tp 1st class kat india, faham2 je la UJ...on the way balik ke Mysore..naik yang kelas ketiga..huh.. what a life.. he he

sukiman said...

pernah sekali naik kereta api...ya allah tak seperti yang diimpikan...he he he

uNcLeJoE said...

owhhh memang cam tu la ekk kat india.. UJ tak penah sampai lak india... tp keretapi ngn india n orang india cam synonym la ek..
hmmm tp pengalaman kan...?

en sukiman naik keretapi kelas bape tuh.... naik la ERL...hehehhe

Lepat Pisang said...

wow!bestnya dpt naik ktmb..he..he..lepat tak pernah gi balik kmpg dengan ktmb..he..he..

uNcLeJoE said...

lepat - itu dulu tuhhh... lama dah time bujang n study ag.. hehehe