Social Icons

Friday, May 21, 2010

thanks to a blog by a man who sold his spanar and bought a pen

syukran ya khairi
terima kasih kecek2 sendiri

tahniah kepada yang berjaya... yang tidak... sudah tentu juga diucapkan TAHNIAH kerana berani mencuba... seperti tujuan asal UJ membina blog ini adalah ingin mengasah bakat dan melatih diri untuk 'menulis'... walaupun kekadang banyak masa pabila di hadapan skrin banyak dihabiskan menjenguk-jenguk ke blog orang... mungkin di situ juga cara untuk belajar menulis...

mula-mula nak ulas ke tak, nak ulas ke tak... pas tulis pula... berfikir lak nak publish ke tak nak publish ke tak? akhirnya ... rasa OK juga lah... terus publish je entry kali ni... iaitu mengenai contest blog khairi tentang penulisan cerita sedih... aha dan UJ tak ketinggalan juga turut serta walaupun di hujung masa...

apa yang buat UJ teruja dengan contest ni ialah berkenaan beberapa frasa yang diutarakan oleh penganjur contest ini sendiri... tidak hairan kan... sebab blog itu kepunyaan khairi.. seorang penulis novel ... sudah tentu ...

***************************

Pertukaran jalinan maya yang efektif --> mengeratkan silaturrahim. Mana tahu dapat jodoh melalui kontes ni? hehehe. Selepas baca cerita sedih korang nanti, saya mahu ceriakan korang dengan hadiah misteri yang akan saya pilih sendiri ini. Tak banyak, tapi better than nothing. Kan? Well. Guys, it's not about money, right? At least we enjoy doing this simple thing. Persahabatan. Cinta. Kasih sayang. Perasaan itu yang ada dalam dada, takkan sesekali boleh dibeli oleh duit, kan? Saya sayang korang semua. Jangan nilaikan ia dengan 'wet'. Anggaplah saya cuma 'divert' kan cek nuffnang itu ke akaun korang. ;-)

It is love, we live for...


***************************
ahaa nah... bukan duit yang menjadi tujuan utama kan... tetapi nilai-nilai yang cukup mulia itu.. menjadi target utama... semoga mereka yang terlibat.. terus berukhuwah di sini... terima kasih kepada blog khairi...

dan sudah tentu adat bertanding walaupun tidak seberapa dan mungkin juga UJ yang beriya entah lah... hehehe tapi best bila diumumkan menjadi pemenang ... tempat pertama pula tuh... UJ baca semua karangan yang mereka yang turut serta... seronok, sedih dan banyak juga gelaknya.... mungkin itu juga faktor UJ antara orang yang paling kerap ke blog khairi... dan mungkin juga kerana memperkenalkan blog khairi kat students so ... semua buka blog khairi melalui blog UJ... jadi.. juga faktor UJ lah orang teratas seperti statistik yang ditunjuk oleh khairi yang kerap ke blognya...

antara yang paling best selain entry yang biasa di muka depan, UJ juga suka dengan post-post yang sebelumnya .. kelakar... cerita hitam, putih, bercakap dengan posmen dll... lawak kan.. hehhe... so kalau tension di pejabat.. di situ lah tempat lencongan UJ...mungkin ramai setuju dengan UJ kan???

***************************
Kisah kedua adalah kisah terpanjang dalam kontes ini. Kisah seorang pemuda handsome yang sudah gatal mahu dibelai jari jemari gebu sang gadis idaman. Saya percaya bukan sebab dipacu oleh rasa stim tanpa pedoman akan tetapi kerana mahu memperkemaskan separuh daripada agama, dia lalu bersungguh-sungguh simpan duit dalam bank CIMB untuk kahwin. Namun begitu, dek kecuaian dan terlalu percaya akan teman yang bernama Faruq, 3 riban duit dalam akaun lesap. Punyala naif muka si Faruq ni sampai ke sudah tak mengaku. Lalu di bawah pokok akasia si pemuda malang itu menitiskan air mata sambil melihat keriangan sepasang kucing ber ehem ehem di atas rumput dalam keadaan bogel. Dengan siasatan polis, ternyata Faruq yang lesapkan duit nak kawin tu. Last-last sekali dia kena siram dengan bini dia dan cerita sedih dia tadi tipu semata-mata hahaha. Akan tetapi, point itu ada dan cerita tu sedih okey. Terima kasih Uncle Joe, Faruq memang jahat!

Wah wah wahhh... panjangnya UJ, mmg betul betul nak karang novel ni hehehe.

hehe. sedih mmg sedih. lawak pun ada. spisis mcm faruk ni ada tao dlm dunia nyata. kalau jumpa, saya katok ngn helmet aje dia/


Congratulations for all winners. Majoriti agak besar di situ, jadi tak boleh dinafikan lagi bahawa cerita seorang lelaki mahu kawin tetapi duit lesap memang menjadi punca kesedihan ramai orang. Tahniah uncle joe kerana berjaya 'mencipta' cerita yang cukup cukup sedih.

********************
tahniah untuk yang berjaya dan terima kasih untuk blog kks.com .... dan terpanggil UJ sekelip mata hasilkan ini. Itu lah maksud nya... hehehe
bijak betul fida... heheheh

-- tak habis2 lagi ke UJ - peduli apa blog sendiri punya

9 komen:

Afida Anuar said...

Oooooo.....baru la paham.. eceh...

Yeap..persahabatan,cinta,kasih sayang, ukhuwah.... susah nak cerita macam mana rasanya, tapi... itulah hakikatnya...

Apa pun tahniah UJ..siap promote kat students tuuu.. eh blog fida UJ promote tak? gagagagagaga...alalalala. takde la, gurau je UJ, tak payah promote la,malu. cerita merapu..hehe..

PS: masa tengah tulis komen ni, kotak komen betul-betul kat sebelah gambar maisarah yang botak..sambil tersenyum manis...alahaiiii comelnya anak dara UJ..

Amrixxx said...

tahniah UJ..
klu bukan pasal kontest keri.. rasanya kita xkenal kan..hehe..

pepun..
betul ar jangkaan aku UJ.. pengundi2 antu adelah student2 ko kan..ekeke :D

uNcLeJoE said...

fida

heheheh boleh je.. apa salah nya... UJ tunjukkan sebagai sample blog... tak sentuh pasal content sangat...
tp sem depan la kot... sekang kampus dh lengang... semua balik cuti sem 2 bulan...staf je yang ada... hehehe tapi biasa lah kerja industri ni.. ada je keje nya kena buat walaupun student tak de...

heehhe anak dara tu lambat lak skit... rambut tumbuh pas cukur ari tu... auntie fida... abah aqila dah wat aqiqah ari tu... umah abah kat kemaman... best sangat ...ramai org... tp aqila tak paham pe pe pun... ada marhaban, ada selawat ada gak nsyid...budak budak pondok umah abah.... cup cup cup...

:-) umi kim salam

uNcLeJoE said...

amrixxx

hehehe betol la tuh... dapt gak kenal ngn ko ek... mata tuh... mahal tuh... so jaga ... jangan pandang yang bukan bukan... weii bile la nak makan nasik minyak ekkk....

heheheh sempat ag.... rasa bukan student kot sebab.... dorang bukak time dah lepas undi undi semua tuh... mungkin staf satu jabatan.. biasa la UJ kan bos...

uNcLeJoE said...

lupa lak...amrixxx... TAHNIAH.... cite ko memang sedih... so panjang kan ag.... biar sampai ada zouqqq skitt

Afida Anuar said...

Owhh dah buat aqiqah....tak jemput pong..hikhikhik... eh makcik fida panggil maisarah pulak...aqila eh...hehe..

PS: Waalaikumusalam.. Aqila yang manis kirim salam balik dekat ummi yer;)..

Lepat Pisang said...

wow!tahniah uncle joe coz jadi pemenang first prize!he..he..memang uncle joe ada bakat menulis cerpen atau cerita pendek yer..thankz sudi lawat n jadi folower lepat..tq..

uNcLeJoE said...

terima kasih semua...

fida - hmm makcik fida... abh lupa kot...tk jemput ekk... tp memang tk jemput pun..heheheh

lepat - huhuhuh bukan pe sangat pun.... saje je.... tak pandai ag.. baru nak belajar... eheheh

Khairi said...

Tahniah UJ. Belated tahniah huhu. Nnt free sy ke pejabat pos ya. SBl tu, nak kena balut dulu. huhu. again, tahniah, cite tu mmg patut menang.