Social Icons

Saturday, May 29, 2010

satu alternatif atau ...?

hmmm sebok kan orang sekarang yang online... mesti nak tengok FB, nak bukak FB... macam menjadi satu kemestian.. bila ngadap depan skrin komputer atau laptop... laman pertama nak gi jengah... facebook... buku muka... apa yang hebat kat bukumuka or mukabuku ni... UJ sendiri pun belum pasti sebab ... UJ sampai sekarang belum buka lagi akaun FB ni... sampai ada yang kata UJ ketinggalan zaman sebab belum ada FB.... hmmm lantak ko lah....

nampak kawan-kawan buka .. macam menarik juga... sebab dapat menjejak kembali... rakan-rakan lama waktu belajar dekat U, dekat sekolah menengaha, dekat kolej juga sekolah rendah dulu... mungkin juga time balajar tadika... dulu... tapi time UJ belum wujud lagi tadika, taska or tabika ni... dan yang best mungkin time korang PASTI.... hehehee itu kebaikannya....

yang buruk pula... hmmm sekarang hebohlagi... Pakistan dah mengharamkan FB ni.... kerana ada satu slot yang cuba menghina junjungan besar nabi Muhammad SAW.... jahat mereka memang jahat.... dulu pun heboh... kan ada ... yang menghina nabi kita... di kalangan penduduk 1Malaysia kita... @#$%^&*() lah si pemunya akaun FB yang itu... salah guna.. medium yang ada... yang guna FB ugut-mengugut pun ada juga.... hmmmm dunia akhir zaman...

oleh yang demikian kita tengok Pakistan mengambil langkah pro aktif dalam menyongsangkan bahana ini .... yang jelas tampak.. semakin menjadi-jadi... lalu mereka mencipta satu wadah baru dengan mempekenalkan jaringan sosial yang dikenali dengan Millatfacebook .... mungkin ini satu alternatif baru... walaupun tidak lah sehebat dengan jaringan sosial yang lain jika ingin dibandingkan...namun masih dikira satu alternatif yang bijak..pada pandangan UJ.

satu lagi mungkin juga .... boleh diterokai... namun UJ belum pasti ... sebab UJ sendiri tidak punya mana-mana akaun dalam semua ini... lagi... binaan anak watan.. mungkin juga baik... kalau nak tahu... cuba selidik dan alami sendiri ek... iaitu ....myfriends2u...

hmmm korang cuba komen.. bagi mereka yang dah punya menda-menda sebegini atau laluan semacam ini... sebab UJ belum arif.. sekadar tahu menyebut sahaja... kadang-kadang macam tak cukup masa pula nak peruntukkan kepada menda-menda sebegitu.. sementelah blog yang ini pun.. hmm selalu terkejar-kejar menjenguknya.. sibok benar gamaknya... aku sebok dengan urusan duniawi...

5 komen:

MissXYZ said...

sy dh x bpe rajin layan ni sume... hihi... jemu jugak

ASaDa RyutaRo said...

skrg dah slowdown FB.. cuba mengaktifkan diri kat friends2u.. ok jugak la. tp belum ramai lagi yang ada kat situ..

millatfacebook plak tadi dah register.. tp diorang tak bg lg verify email. tu yang pelik.. hurm..

tak d nafikan ada keburukan benda ni kalau kita berlebih-lebih. tapi ambik lah kebaikannya.. :)

ASaDa RyutaRo said...

berblog ni pun kalau kita berlebih-lebih sampai lupa tanggungjawab... salah jugak jadinya.. hee =)

r.o.l. said...

UJ, tak perlulah rasa ketinggalan kerana tiada akaun FB. Bagi saya, FB banyak menceroboh hak privasi seseorang, dan saya nampak perkara ini tidak akan selesai kerana para pelabur yang telah menabur wang kepada FB akan terus memerlukannya untuk mengutip maklumat peribadi para pengguna untuk kepentingan mereka. Saya sendiri sedang menunggu laman web sosial lain yang lebih selamat untuk muncul sebagai FB-killer.

Dari segi menghabiskan masa secara berlebih-lebihan di FB, terpulanglah kepada diri pengguna masing-masing. Ini masih boleh dikawal. Yang saya lebih susah dikawal ialah apabila maklumat serta data tentang kita diambil tanpa pengetahuan kita, contohnya oleh orang yang berniat buruk terhadap kita atau ahli keluarga kita.

Marilah kita mengambil iktibar dari apa yang sedang di Barat, ribuan anak-anak kecil diperdaya oleh pemangsa seksual melalui FB dan MS dan sebagainya. Terlalu menakutkan untuk difikirkan, tetapi ini realiti.

Afida Anuar said...

Salam Uj..aduhaii fida kene culik dek makhluk asing, lenyap jap dari dunia maya..hehe..

awal2 dulu, rasanya bahana facebook tak seteruk sekarang, tapi sekarang entah la...rasa macam lain macam pulak facebook ni, yang baiknya tu la..dapat jumpa kawan2..dari sek rendah tuu... eh yang kawan kat PASTI fida tak jumpa lagi...fida dulu belajar kat PASTI teluk pasu tau UJ..hehe

ni ada terfikir2 nak delete facebook..entah la...